Kanadski sud presudio da su ispiti iz matematike rasistički

Kanadski sud presudio je da je obvezni ispit za učitelje iz matematike neustavan i da ne bi trebalo zabraniti onima koji ga ne polože više puta da podučavaju djecu, jer nepravedno utječe na kandidate koji nisu bijelci.

Okružni sud u Ontariju naložio je Učiteljskom fakultetu u Ontariju prošli tjedan da dodijeli certifikat kandidatima za učitelje koji nisu položili test znanja matematike, navodeći razlike u stopama uspješnosti standardiziranog testiranja na temelju rase.

Napominjući da postoji nedovoljna zastupljenost učitelja nebijelaca u školama u Ontariju, u presudi se tvrdi da „nebijeli učenici imaju koristi od toga da ih poučavaju nebijeli učitelji“ i da „štetni učinci testiranja znanja učitelja na nebijele kandidate za nastavnike koji su bili nesrazmjerno neuspješni na testu nadmašuju njegove prednosti”.

Učiteljska federacija Ontarija pohvalila je odluku suda, tvrdeći u izjavi da „nema istraživanja koje bi sugeriralo da bi standardizirani test poboljšao rezultate učenika ili poboljšao pedagogiju nastavnika“.

Neki korisnici društvenih mreža, međutim, doveli su u pitanje tu odluku i tvrdili da će sniziti standard učitelja u Ontariju.

Vaš učitelj iz Ontarija više ne mora polagati osnovnu matematiku da bi podučavao osnovnu matematiku“, tvitao je konzervativni komentator Jeffrey Blehar, dok se urednik Quillettea Jonathan Kay našalio: „Sindikat učitelja Ontarija vrlo je uzbuđen što njegovi članovi neće morati znati matematiku. Još jedan sjajan dan za studente iz Ontarija.