Sirijski imigrant Wadie Ghazi Sineid, koji je tvrdio da ga je hrvatska policija pri ilegalnom ulasku u zemlju odvojila od kćeri, lagao je. Istragom je utvrđeno da je Sirijac u Hrvatsku ušao sam.

Sineid, kojeg su pro-imigracijske organizacije također iskoristile za medijski linč hrvatske policije, ilegalno je ušao u Hrvatsku u rujnu ove godine, nakon čega je vraćen nazad u BiH. Nedugo nakon toga, Sineid se požalio bosanskim medijima da ga je hrvatska policija odvojila od kćeri.

Bosanski i hrvatski mediji, u sprezi s pro-imigracijskim organizacijama promptno su reagirali optužujući ponovno hrvatsku policiju za potencijalne kriminalne radnje, zajedno s već nizom lažnih optužbi o navodnim premlaćivanjima i čak krađama imovine imigranata.

Ipak, policija je pokrenula potragu za navodno nestalom djevojčicom te se ispostavilo da je na svom putu od sigurne Turske, preko sigurne Crne Gore i BiH, pa sve do Hrvatske, ovaj sirijski imigrant uvijek registriran – bez djeteta.

Hrvatska policija kontaktirala je i kolege u Siriji i Libanonu. Sirijska policija navela je kako je Sineid napustio Siriju još 2011. te da o njemu i njegovoj kćeri nemaju nikakve informacije. U Bejrutu su naveli kako također nemaju nikakvih saznanja o njemu.

Iako je navodno zatražio azil u Hrvatskoj, Sineid je naprasno pobjegao iz azila u zagrebačkim Dugavama, pa se javio iz – Italije s tvrdnjama da se želi vratiti u BiH po svoju kćer. Prema tvrdnjama MUP-a, u listopadu ove godine registriran je u Nizozemskoj, a izgleda da je zaboravio na svoju „izgubljenu kćer“.

Dodajmo da je ove godine policija ulovila 7500 imigranata u ilegalnom prelasku granice. Pritom je njih više od 1000 zatražilo međunarodnu zaštitu ili azil u Hrvatskoj.