Kapaciteti nuklearne energije trebaju se udvostručiti u cijelom svijetu tijekom sljedeća tri desetljeća kako bi se postigli ciljevi neto nulte emisije ugljika i kako bi se osigurala energetska neovisnost, ustvrdila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Izvršni direktor grupe sa sjedištem u Parizu Fatih Birol istaknuo je da nuklearna energija ima jedinstvenu priliku za oživljavanje u kontekstu globalne energetske krize, vrtoglavog rasta cijena fosilnih goriva, izazova energetske sigurnosti i klimatskih obveza.

Međutim, sugerirao je da to nije zajamčeno i da umjesto toga ovisi o vladinoj politici usmjerenoj prema većem širenju nuklearne energije.

Birol je rekao: “Ovisit će o vladama koje će uspostaviti čvrstu politiku kako bi osigurale siguran i održiv rad nuklearnih elektrana u godinama koje dolaze.”

U posljednjem izvješću skupine, Nuklearna energija i sigurne energetske tranzicije, IEA je ustvrdila da se nuklearna energija mora značajno povećati kako bi se ispunili dvostruki ciljevi sigurnosti opskrbe i neto nulte emisije ugljika.

Upozorava se da se kapacitet nuklearne energije mora povećati na 812 gigavata (GW) do 2050. godine sa sadašnjih ukupnih 413 GW, kako bi se postigla neto nulta emisija.

Dok napredna gospodarstva upravljaju s gotovo 70 posto globalnih nuklearnih kapaciteta, IEA je primijetila da nuklearne elektrane diljem Zapada stare, usred zastalih ulaganja i projekata koji su premašili proračune.

IEA izračunava da je oko 260 GW, ili 63 posto, nuklearnih elektrana u svijetu trenutno starije od 30 godina i da su pri kraju svojih početnih radnih dozvola.

Autor: Ivica Mandekić