Inspirirani separatističkom inicijativom i provedenim referendumom u Kataloniji, secesionisti u tri bogate južne brazilske pokrajine ponovno jačaju nastojanja da se odvoje od te krizom pogođene države.

Stanovnici saveznih država Rio Grande do Sul, Santa Catarina i Parana, pozvani su od strane inicijatora na neslužbeni plebiscit o osamostaljenju. Organizatori pozivaju stanovnike ovih triju država na potpisivanje zakonskog prijedloga svojim parlamentima, koji bi tražio raspisivanje službenog, obvezujućeg referenduma. Neprofitna organizacija O Sul É o Meu País (Jug je moja zemlja) namjerava mobilizirati milijun glasača u 900 od 1.191 grada u spomenutim regijama.

Ove savezne države, koje su bogatije od ostatka zemlje, te imaju znatno veću bijelačku populaciju, odavno gaje separatističke težnje. Rio Grande do Sul je kratkotrajno i bio samostalan prije nekih 180 godina.

Vjerojatnost za osamostaljenjem je doduše mala, ponajprije zbog toga što ga zabranjuje brazilski ustav. No trenutna recesija i masovni korupcijski skandali dodatno su potpirili loše odnose tih saveznih država i središnje vlasti u Braziliji.

Rio Grande do Sul se trenutno i sam nalazi u gospodarskoj krizi te je izgubio svoju prijašnju financijsku moć, smatra profesor političkih znanosti Fernando Shuler sa sveučilišta u Sao Paulu.

Postoje velike kulturološke razlike između središnjeg Brazila i juga. Razlozi za separaciju su valjani i na čvrstim temeljima, no mislim da nisu realni i mogući.