Premda konzumiranje alkohola u Kataru nije zabranjeno, domaćin svjetskog nogometnog prvenstva 2022. ima namjeru alkoholizirane posjetitelje slati u posebna udaljena mjesta.

Hassan Al Thawadi, generalni tajnik Vrhovnog vijeća za nasljeđe koji je predvodio Katar u utrci za domaćinstvo, izjavio je kako će konzumacija alkohola biti dopuštena u „posebnim jako udaljenim mjestima“ za koja se pokazalo da je riječ o – izoliranim pustinjama.

Navijači te općenito publika koja bude konzumirala alkohol smjet će to raditi samo na mjestima koja su daleko udaljena od stadiona, kako ne bi uznemirivali lokalno stanovništvo.

Thawadi, koji se i sam protivi konzumaciji alkohola na javnim mjestima, nije očekivao da bi njegov prijedlog mogao prouzročiti gnjev navijača ili čak bojkot prvenstva.

Tko bi pri zdravoj pameti išao u arapsku državu gdje te šutnu miljama daleko u pustinju kako bi popio cugu prije tekme?“ izjavio je jedan neimenovani navijač. „Sponzori poput Budweisera također su u čudnom položaju i postoji strah od općeg bojkota,“ dodao je.

Mnogo je kritika na račun odabira Katara kao domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva. Među njima su i susjedne države te SAD, koje ovu zemlju optužuju za financiranje terorizma i kršenje ljudskih prava. Ironično, SAD i Saudijska Arabija zemlje su za koje se već pokazalo da su otvoreno podržavale ISIL-ove snage tijekom divljeg rata na Bliskom istoku.