Venecuelanske vlasti u ponedjeljak su u opticaj pustile nove novčanice na kojima su maknuli pet ništica, a sve to u pokušaju ekonomskog spasa zemlje koja je utonula u hiperinflaciju, nestašice i glad.

Kritičari ovaj pokušaj smatraju promašajem te još jednim od niza loših poteza koji će zemlju poznatu po izvozu nafte gurnuti u još dublju krizu. Međunarodni monetarni fond (MMF) predvidio je da će do kraja godine inflacija biti milijun posto, prenosi portal Oil Price.

Pored toga, vlasti su valutu bolivar vezali i uz tečaj državne kritpovalute petro, koja je pak povezana s prodajom nafte.

Međutim, u Venecueli je u lipnju pala i proizvodnja nafte, ponajviše zbog zastarjele infrastrukture i sve manjeg broja radnika koji ne kane raditi za mizerne plaće i bezvrijedne hrpe novčanica.

Radi dočaravanja stanja, u Venecueli pile teško 2.4 kilograma košta 14.600.000 bolivara, što je ekvivalent oko 2.22 dolara. Rola WC papira košta 2.600.000 bolivara, odnosno oko 0.4 dolara.

Količina novca za jednu rolu WC papira. | Foto: Reuters

Venecuela je postala središte kaosa, u kojem već poduže vrijeme nedostaje hrane, dok gladni stanovnici bježe iz zemlje u susjedne zemlje. Uslijed velikog priljeva gladnih ljudi, Peru i Ekvador nedavno su postrožili uvjete za dobivanje viza, a nekoliko stotina prebjeglih stanovnika moralo je odustati od pokušaja ulaska u Brazil jer im tamošnje vlasti to nisu dopustile.

Kako bi paradoks bio veći, trenutni predsjednik Maduro, na kojeg je nedavno izvršen pokušaj atentata, ponovno je izabran u svibnju ove godine. Međutim, mnogi tvrde kako je riječ o namještenim izborima.

Nakon svega, Venecuelu je u utorak pogodio potres magnitude 7.3 po Richteru, što je stvorilo dodatni kaos i još teže stanje u zemlji.