Katastrofalni razmjeri rasističkih zlostavljanja djevojčica u Britaniji

© Pixabay

Nedavni slučaj presude za 17 članova arapske bande koja je zlostavljala djevojčice, tek je posljednji u podužem nizu koji je postao fenomen svojstven za Veliku Britaniju posljednjih 20-ak godina.

Mediji, političari, policija te ostale državne službe svim silama su se suzdržavali otvoreno prozvati takva masovna zlostavljanja onim što jesu – rasno motivirani napadi iz najobičnije mržnje. Razlog? Sve žrtve mahom su bile djevojčice u dobi od 12 na više godina, a ujedno su sve bijele te nerijetko iz problematičnih obitelji.

Rotherham

Slučaj Rotherhama najpoznatiji je zbog ogromnog broja djevojčica koje su zlostavljane i zbog činjenice da su policija i socijalne službe više od 16 godina šutjele o masovnom zločinu u tom gradu.

Za zločine je osuđeno više od 25 osoba, a sve redom bile su pakistanskog porijekla.

Zbog sustavnog zataškavanja i ignoriranja prijava protiv spomenutih zlodjela, pod istragom se 2015. našlo preko 160 policijskih službenika, a čitav slučaj do danas nije do kraja posve riješen.

Rochdale

Devetorica muškaraca, pakistanskog porijekla, osuđeni su 2012. zbog silovanja i prisiljavanja na prostituciju 47 djevojčica.

Do proljeća ove godine, šestorica silovatelja su izašla iz zatvora, dok su četvorica njih koristila novac poreznih obveznika kako bi se sudski sporili protiv odluke o deportaciji.

Oxford

Godine 2013., sedmorica muškaraca (pet Pakistanaca i dva Afrikanca) osuđeni su na ukupno pet doživotnih kazni, dok su dvojica dobili po sedam godina zatvora.

Oni su zlostavljali preko 370 djevojčica u dobi između 12 i 15 godina, koje su sutavno silovali, drogirali te im prijetili. Banda je djelovala na području Oxforda tijekom punih 15 godina!

Djevojčice su u tom gradu i danas mete zlostavljača, budući da policija odbija aktivno djelovati. Jedna od žrtava ispričala je medijima kako neki od njenih napadača i danas rade kao vozači taksija, poduzetnici ili čak sjede u gradskom vijeću.

Bristol

Godine 2016. osuđena je somalijska banda zbog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja djevojčica starih od 13 i više godina.

Djelovanje ove skupine identično je ostalima, a na suđenju se moglo od optuženih čuti kako su rutinski zlostavljali svoje žrtve te ih smatrali „jeftinima i lakima.

Aylesbury

U pitoresknom mjestu šestorica muškaraca pakistanskog porijekla osuđena su za podvođenje i silovanje dviju djevojčica starosti 12 i 13 godina u periodu između 2006. i 2012. godine.

Socijalne službe ovog puta su upozorile policiju na silovatelje, ali policija nije provela nikakvu adekvatnu akciju.

Jedan od muslimanskih vijećnika tog grada priznao je da neki u muslimanskoj zajednici smatraju da i „žrtve snose dio odgovornosti. Oni vjeruju da je za tango potrebno dvoje.

Keighley

Policija u Keighleyu ove je godine počela s istraživanjem 200 slučajeva zlostavljanja djece, uz 167 osumnjičenih.

Kako su lokalne vlasti opisale, riječ je o još jednom slučaju „Rochdale“, uz „Azijate“ (politički korektan termin za Arape u Britaniji) kao glavne počinitelje koji vrebaju isključivo bijele djevojčice zbog seksualnog zlostavljanja.

Huddersfield

U travnju 2017. ukupno 29 osoba pojavilo se na sudu zbog 170 slučajeva silovanja, otmice djece, trgovine ljudima, dilanja droge i drugih kaznenih djela.

Kaznena djela počinilo je 27 muškaraca arapskog porijekla, te dvije žene, u periodu između 2004. i 2011. Njihove žrtve bile su bijele djevojčice u dobi između 11 i 17 godina.

Derby

Krajem 2010., devet muškaraca osuđeno je na trima suđenjima zbog vrebanja i silovanja djevojčica.

Većina žrtava bila je prije silovanja omamljena alkoholom ili drogama, a silovane su u autima, kućama ili hotelima diljem pokrajine Midlands. Ukupno 27 djevojčica u dobi između 12 i 18 godina bilo je žrtvama još jedne epizode ovakvih napada.

Peterborough

Skupina muškaraca i mladića arapskog porijekla prvo se sprijateljila, a potom silovala djevojčice koje dolaze iz problematičnih sredina. Napastovanje, nasilje i zapanjujuće zlostavljanjanje odvijalo se na mjestima kao što su dječja igrališta.

Dvojica muškaraca, uz pet maloljetnika, osuđeni su 2014. Djevojčice su bile starosti 13 i 14 godina.

Telford

Policija u Telfordu optužena je za ignoriranje zlostavljanja djece nakon što su volonteri lokalne crkve pune tri godine donosili dokaze o zlostavljanju djece.

Nakon što je istraga konačno pokrenuta, ustanovilo se da su sedmorica Pakistanaca silovali, trgovali drogom i prisiljavali na prostituciju djevojčice u dobi od 13 i više godina.

Mnogima je teško shvatljiva ovakva impotentnost sustava koji bi trebao štititi najranjivije. Međutim, pod općom psihozom društva vezanom uz „rasizam“, ozračje je dovelo do toga da se sustavno provodi anti-bjelački rasizam, a najranjiviji u svemu i najviše stradavaju. Bilo da je riječ o nečem planiranom ili ne, činjenica je da britanski pravosudni sustav otvoreno promiče i potiče rasističko iživljavanje pod okriljem već ofucanih parola tolerancije i različitosti.

Neki ovakva masovna zvjerstva učestalo opravdavaju izgovorima o kolonijalizmu. Pitanje za takve je jesu li djevojčice od 13 godina imale kakvu ulogu u kolonizaciji i kako bi oni opravdali da se nešto slično dogodi njihovom djetetu?

Autor: Tribun