Katolička crkva u Irskoj održala LBGT molitvu

Katolička župa u Irskoj ugostila je “ekumensku LGBT molitvu” u kojoj su zastave “Ponosa” bile postavljene na svetište crkve i dalje vijore vani.

Župa sv. Terezije na aveniji Donore u Dublinu kazala je da je događaj “slijedio iz poruke pape Franje LGBT zajednici” u kojoj je rekao vlč. James Martin, SJ, da se Bog “ne odriče nijednog od svoje djece”.

Tadašnji katolički komentatori žalili su kako je papa Franjo izostavio ključnu točku da se Božja djeca mogu odreći Boga čineći težak grijeh, kao što je sodomija, ili „neslaganjem s pologom vjere u slavljenju poremećenih seksualnih želja“.

Ovaj ekumenski LGBT događaj u župi Svete Terezije oglašen je na web stranici Dublin Pridea, a sudomaćini su bili susjedni članovi protestantske župe St. Catherine’s & St. James Church of Ireland.

Uz molitve za “LGBTQ+ roditelje i obitelji, posebno one koji čeznu da budu roditelji”, sudionici su zatim stali ispred oltara i držali LGBT zastavu preko svetišta dok su pozirali za fotografije.

U međuvremenu, nacionalni sinodni sastanak crkvenih čelnika i laičkih skupina prošlog je tjedna pozdravljen je kao “ohrabrujući” od strane nazočnih LGBT aktivista.

Lezbijska aktivistica i bivša voditeljica vijesti Ursula Halligan rekla je za Irish Times da je “mnogo nas izvan naše zone udobnosti. Naša zajednička vjera će nas izvući kroz ovo jer neće biti lako. Ali mislim da je danas bio dobar početak. Ohrabruje me i ohrabruje ono što sam jutros doživjela.”