Na Biskupskoj konferenciji održanoj prošlog četvrtkau Poljskoj, predstavnici Katoličke crkve otvoreno su priznali čak 382 slučaja zlostavljanja djece.

U izvještaju se navodi kako je u 382 slučaja zlostavljano 198-ero djece mlađe od 15 godina te 184-ero njih u dobi između 15 i 18 godina, prenosi France24. Slučajevi se odnose na razdoblje između 1990. i 2018. godine, a u njemu nisu navedena imena svećenika koji su počinili ova zlodjela.

Znamo da je ovo tek samo vrh ledenog brijega,“ izjavio je jezuit Adam Zak, poljskih episkopalni koordinator za zaštitu djece i mladih.

Crkva mora biti besprijekorna i stroga u stigmatiziranju zla. Ali ona mora također pokazati milost prema počiniteljima ukoliko teže unutarnjoj transformaciji, ako žale [zbog svojih djela],“ rekao je nadbiskup Marek Jedraszewski.

Tijekom konferencije za novinare, nadbiskupi su inzistirali na činjenici da pedofilija nije ograničena na Katoličku crkvu te da se većina takvih slučajeva zapravo događa među obiteljima.

Neovisno o tome, čak i da je bila samo jedna žrtva [klerikalnog] zlostavljanja, to može donijeti samo bol i sramotu,“ rekao je poljski nadbiskup Wojciech Polak.

Tijekom veljače, dobrotvorna organizacija koja radi na pomaganju žrtvama pedofilije u Poljskoj objavila je izvještaj s dokumentiranim slučajevima zlostavljanja od strane svećenika u Poljskoj.

Dokument je prezentiran čak i papi Franji tijekom okupljanja na vatikanskom samitu vrhovnih biskupa povodom skandala sa pedofilijom u svećeničkim krugovima.

Iz organizacije su se okomili na ovo priznanje Crkve, tvrdeći kako se kler želi osloboditi krivnje za zlostavljanja te da su godinama skrivali i štitili svećenike pedofile, bez da su žrtvama ponudili ikakvu odštetu.

U dokumentu se navode imena 85 svećenika osuđenih zbog pedofilije, kao i imena 24 poljska nadbiskupa koji su optuženi za prikrivanje zločina.

Još jedan pedofilski skandal svakako je ponovno okaljao obraz Crkvi koja se prije samo nekoliko dana suočila s činjenicom da je njen treći najmoćniji čovjek i bliski papin suradnik osuđen u Australiji zbog zlostavljanja dvojice dječaka na 6 godina zatvora.