Bizarni događaj odvio se prošlog ponedjeljka u katoličkoj školi St. Gregory u Margateu, unatoč upozorenjima lokalne policije da se svi sklone sa sunca tog dana zbog toplinskog vala.

Uprava škole djecu je navela da pet puta hodaju u krug po dvorištu škole te da se tijekom svakog kruga moraju zaustaviti i izgovoriti molitvu, prenosi Express.

Dotična „šetnja“ dio je kampanje „Share the Journey“ koju je pokrenuo – papa Franjo, a s ciljem upoznavanja Europljana s problemima s kojima se moraju nositi isključivo mladi muškarci koji, kako danas znamo, uopće ne bježe od ratova niti siromaštva ili progona.

Ravnateljica škole Diane Rougvie-Fevrier tvrdi kako navodno nitko nije bio prisiljen sudjelovati u ovom „eksperimentu“ te da su djeca imala kape i šešire te dovoljno vode.

Mišljenja roditelja bila su – podijeljena. Neki od njih su žestoko prosvjedovali, posebice zbog izdanog upozorenja policije o toplinskom valu i temperaturama od oko 33°C.

Cijela škola morala je sudjelovati u tome. Najmlađi su to odradili na igralištu. Smatram da je održavanje toga u najtoplijem danu odvratno,“ izjavio je jedan od roditelja.

Neki od roditelja uopće nisu znali za ovo, pa ih je vijest njihove djece očekivano šokirala.

Upravo sam čuo da su djeca morala hodati pet puta oko škole u izbjegličkom hodu na jedan od najtoplijih dana,“ izjavio je jedan od roditelja.

Nitko od djece srećomnije nastradao, jer je „eksperiment“ relativno kratko trajao, a neka su navodno nakon toga sudjelovala u raznim drugim aktivnostima.

Ravnateljica je u konačnici dodala: „Papa Franjo želio je pokazati solidarnost s našim globalnim susjedima ohrabrujući ljude da hodaju i predstavljaju put kojeg su oni prevalili.

Djeca katoličke osnovne škole St. Gregory željela su pridodati svoje korake cilju od 24.900 milja, što je udaljenost oko svijeta. Djeca i osoblje imali su predivno nadahnjujuće jutro i ponosni smo na naš doprinos kampanji pape Franje.