Katolička škola u irskom gradu Greystones najavila je svoju novu rodno neutralnu jedinstvenu politiku za učenike osnovne škole koja dopušta djevojkama da nose hlače i dječacima da nose suknje, počevši od rujna.

Nacionalna škola Sv. Brigida nalazi se u gradiću Greystones, u blizini Dublina. Škola će omogućiti spolno neutralno odijevanje učenicima kako bi se provodila transrodna ideologija.


Oglas:


Ravnateljica škole Máire Costello izjavila je Irish Timesu, da školsko učeničko vijeće stoji iza ideje, što su pozdravili školski odbor i roditelji. Costello je novinama rekla da škola ima učenike koji „preispituju svoj seksualni identitet“ u ranijoj dobi.

Iako se Nacionalna škola sv. Brigida financira novcem poreznih obveznika, ona je pod najvišim ovlastima dublinskog nadbiskupa Diarmuida Martina.

Prije ove promjene dječaci ove škole morali su nositi sive hlače i zeleni pulover. Od djevojaka se tražilo da nose zeleni tartan. Po povratku u školu u rujnu, učenici će moći odabrati odjeću koja im se sviđa bez obzira na spol.

Ako to znači da djevojke nose hlače ili dječaci suknje, neka bude tako. Najvažnije je da se djeca osjećaju ugodno i sretno zbog načina na koji su obučeni,“ dodaje Costello. Ona navodi i da su članovi školskog vijeća istraživali mišljenja svojih kolega i ustanovili da menadžment škole podržava promjenu.

U školi će se pored toga uvesti i rodno neutralni zahodi umjesto dosadašnjih tradicionalnih zahoda za djevojčice i dječake.

Sara Phillips iz Mreže transrodne jednakosti Irske izjavila je da neke katoličke škole u Irskoj pozdravljaju transrodnu ideologiju, dok je Moninne Griffith iz još jedne LGBT skupine Belong To rekla kako su srednje škole posebno vješte u mijenjanju politike školskih uniformi. Ipak, ona se požalila da neki učitelji još uvijek odbijaju nazivati učenike po njihovoj željenoj zamjenici, „što može biti vrlo štetno.