Skupina od 19 katolika, koja uključuje svećenike i znanstvenike, u otvorenom pismu biskupima Katoličke crkve optužila je papu Franju za krivovjerje.

Pismo propitkuje papinu teološku pravovjernost, osobito nakon objavljivanja njegovog post-sinodalnih tvrdnji o braku i obitelji pod latinskim naslovom Amoris Laetitia (Radost ljubavi).

Budući da nudi malo novoga materijala, ovo pismo bilo bi nezamislivo u tom pogledu da ga nije odobrio dominikanski otac Aidan Nichols, jedan od istaknutijih katoličkih teologa na engleskom govornom području.

Otac Nichols objavio je više od 50 knjiga i bio je prvi gostujući predavač Memorijalu za Ivana Pavla II. na Sveučilištu Oxfordu od 2006. do 2008., odnosno ujedno i prvi predavač katoličke teologije na tom sveučilištu od reformacije.

U pismu od 20 stranica navode se njegove namjere u prvom retku: „prvo, optužiti papu Franju za kanonski prijestup krivovjerja, i drugo, zatražiti da vi [biskupi] poduzmete korake potrebne za rješavanje teške situacije heretičkog pape.

Mi poduzimamo ovu mjeru kao posljednje rješenje za odgovor na nagomilavanje štete uzrokovane riječima i djelima pape Franje tijekom nekoliko godina, što je dovelo do jedne od najgorih kriza u povijesti Katoličke crkve,“ navodi se u pismu.

Autori pisma svoje optužbe zasnivaju na papinom usvajanju stavova koji su protivni katoličkoj vjeri, kao i zbog njegove otvorene potpore prelatima koji su pokazali nepoštivanje crkvene vjere i morala.

Materijal koji se nudi kao dokaz hereze uglavnom se bavi seksualnom etikom i sakramentalnom teologijom, dok je veliki dio pisma posvećen pokazivanju papinog nedoličnog ponašanja „hvaljenjem svećenika i laika koji unapređuju ovu herezu, ili njihovim postavljanjem na utjecajna mjesta, ili štiteći svećenike takve vrste od kažnjavanja ili degradacije nakon što su počinili teška nemoralna i kaznena djela.

Među svećenicima i prelatima koje papa Franjo promiče ili brani, a koji navodno iskazuju nepoštovanje prema katoličkom učenju, u pismu se spominju kardinal Francesco Coccopalmerio, kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga, kardinal Blase Cupich, bivši kardinal Theodore McCarrick, kardinal Godfried Danneels, kardinal Donald Wuerl, kardinal Kevin Farrell, biskup Gustavo carscar Zanchetta, biskup Juan Barros i otac James Martin, SJ.

Papa Franjo već je ranije optuže da je „učinkovito podržao 7 heretičkih stajališta o braku, moralnom životu i primanju sakramenata, te da je prouzročio širenje tih heretičkih mišljenja u Katoličkoj crkvi.