Župa Katoličke crkve u gradu Harrisburg u saveznoj državi Pennsylvania, objavila je imena 71 svećenika i sjemeništarca koji su optuženi za seksualna zlostavljanja djece još od 1940-ih. Potez je uslijedio nedugo prije objave odbora za istraživanje klerikalnog zlostavljanja u toj državi.

Komentar priložen uz popis imena objašnjava kako su navedene osobe optužene, ali ne i osuđene, za seksualno zlostavljanje maloljetnika. O istinitosti navodnih optužbi nema informacija, prenosi Reuters. S popisa su izostavljene one osobe za koje je istragom utvrđeno da nisu krive.

Na popisu se nalaze imena 71 osobe, od čega je 37 svećenika. Neke osobe s popisa već su mrtve.

Želim izraziti svoju duboku tugu i ispričati se žrtvama seksualnog zlostavljanja djece, katoličkim vjernicima i javnosti za zlostavljanja koja su se dogodila i u ime onih crkvenih dužnosnika koji nisu uspjeli zaštiti djecu,“ rekao je biskup Ronald Gainer iz župe Harrisburg.

Prema njegovoj izjavi, svaki pojedinac s tog popisa „bit će uklonjen s bilo kakve časne pozicije.“ Navodno će i imena svih biskupa koji su vodili župu tijekom posljednjih 70 godina biti uklonjena sa župnih objekata, s ciljem ukazivanja na neuspjeh župe da se suoči s očitim problemom.

Potez župe došao je prije objavljivanja rezultata istrage odbora koji se bavi klerikalnim seksualnim zločinima. Ovi rezultati biti će objavljeni krajem kolovoza, pri čemu će dio imena biti skriven zbog činjenice da su neki optuženi uspjeli od suda dobiti odobrenje da im se prikrije identitet.