Skupina kanadskih katoličkih biskupa, liječnika i znanstvenika poslala je zajedničko pismo kanadskom premijeru Justinu Trudeauu, pozvavši njegovu vladu da financira razvoj „etičkog“ cjepiva koje ne sadrži tkiva pobačenih fetusa.

Pismo, datirano 21. svibnja, poslano je premijeru Justinu Trudeauu i kanadskom ministru zdravlja Pattyju Hajduu.

Ono uključuje potpis nadbiskupa iz Winnipega Richarda Gagnona (predsjednika Kanadske konferencije katoličkih biskupa); Moire McQueen, izvršne direktorice Kanadskog katoličkog instituta za bioetiku; Helen McGee, izabrane predsjednice Nacionalnog udruženja katoličkih medicinskih sestara Kanade; i nadbiskupa Sotirios, predsjednika Kanadske konferencije pravoslavnih biskupa.

Oglas:

 

U pismu se traži da vlada Trudeau financira „alternativna“ cjepiva koja nisu napravljena korištenjem fetalnih stanica sakupljenih od pobačenih fetusa prije mnogo godina i da na etički način izrade cjepiva dostupna Kanađanima.

Pismo ne sugerira eksplicitno da se ne bi trebalo koristiti cjepivo koje bude prvo dostupno. Međutim, ono preporučuje da se „etičko“ cjepivo treba ponuditi onim a koji se svjesno protive cjepivu načinjenom od fetalnih ćelija.

Podržavamo najraniji mogući razvoj sigurnih, učinkovitih protuvirusnih cjepiva i najšire prihvaćanje cijepljenja. Pozivamo vašu vladu da financira razvoj cjepiva koja ne stvaraju etičku dilemu za mnoge Kanađane“, kaže se u pismu.

S jedne strane, široko prihvaćanje cjepiva je neophodno za zaštitu građana od prijenosa bolesti. S druge strane, cjepivo proizvedeno korištenjem staničnih linija pobačenih fetusa uzrokuje zabrinutost savjesti kod svakoga kome se može ponuditi cjepivo i svjestan je njegove loze. Ova će se dilema pojaviti ako ne postoje alternative cjepivima razvijenim uporabom ljudskih fetalnih staničnih linija dobivenih od biranih pobačaja.“

Pismo uključuje potpise raznih drugih kanadskih katoličkih grupa bioetike, poput Katoličke lige za građanska prava, Svećenika za život u Kanadi i Sveučilišta St. Michael.

U pismu su navedeni i primjeri cjepiva u razvoju koja ne koriste fetalne stanice pobačenih fetusa, za koje potpisnici kažu da su prihvatljivi, poput onog koje je razvio dr. Wilfred Jefferies, imunolog iz Vancouvera na Sveučilištu British Columbia.

Trudeau je prošle subote objavio da je kanadsko Ministarstvo zdravstva odobrilo cjepivo protiv koronavirusa Ad5-nCoV koje će se koristiti u kliničkim ispitivanjima na ljudima.