Kava rješava demenciju

Nakon što smo već utvrdili da kava štiti jetru od alkohola, znanstvenici su otkrili još neke pozitivne karakteristike ovog sveprisutnog i blagotvornog pića.

Istraživanje objavljeno u The Journals of Gerontology otkriva da postoji manja vjerojatnost od razvoja demencije u starijih žena čiji unos kofeina je viši od prosječnog.

Rezultati potvrđuju druga istraživanja koja pokazuju da u starijih osoba, kofein može poboljšati pamćenje, koje je obično najbolje ujutro, te slabi tijekom dana.

Rezultati donekle potvrđuju tvrdnje da pića koja sadrže kofein, poput kave, čaja ili Cole imaju ulogu u usporavanju razvoj demencije i senilnosti.

Od ovih pića, kava je najznačajniji izvor kofeina. Kad pijemo kavu, ili bilo drugo što sadržava kofein, naš središnji živčani sustav dobije blagi poticaj. Prisutnost kofeina u našem sustav ima razne učinke. On „budi“ naš mozak, pospješuje probavu, ubrzava metabolizam i povisuje razinu serotonina u mozgu, neurotransmitera koji upravlja raspoloženjem. Usto, kofein je poznat po tome što otpušta dodatne masne kiseline za utrošak energije, pa neki ljudi piju kavu prije vježbanja u svrhu mršavljenja, odnosno trošenja masnoća u tijelu.

Tipična šalica crne kave sadrži oko 85 miligrama kofeina, ovisno od načinu pripreme i vrsti kave. Istraživanje je usporedilo prosječan dnevni unos kofeina ukupno 6.467 žena.

Tim sa sveučilišta Wisconsin otkrio je da žene koje konzumiraju iznadprosječne doze kofeina imaju manju sklonost razvoju demencije u usporedbi sa ženama koje su konzumirale ispodprosječne količine kofeina.

Sastojci poput kofeina i teofilina djeluju poput neselektivnih receptora u srcu i mozgu, te imaju stimulacijski utjecaj, te povećavaju broj otkucaja srca.

Izvor: Natural Blaze