Kava štiti jetru od alkohola

Kava se povezuje sa mnogim pozitivnim utjecajima na tijelo, neka istraživanja upućuju na to da je dobra u prevenciji od zloćudnih bolesti, neka pak kažu da je odličan afrodizijak. Novo istraživanje pak sugerira da ispijanje dvije šalice kave dnevno može smanjiti rizik od nastanka ciroze jetre uzrokovane konzumacijom alkohola, i to čak do 43 posto.

Ciroza ostavlja gadne tragove na jetri koji mogu dovesti čak i do zatajenja jetre. Između 1980. i 2010., broj smrti uzrokovan cirozom jetre kreće se između 675.000 do preko milijun ljudi na svjetskoj razini. Bolest može biti uzrokovana mnogim čimbenicima, od kroničnog alkoholizma do pretilosti, koji stimuliraju hiperprodukciju fibroznog tkiva poput kolagena u jetri, stvarajući ožiljke na tkivu. Tradicionalno, alkoholizam je bio glavni uzročnik ciroze, iako pretilost prijeti preuzeti vodeću poziciju u bliskoj budućnosti.

Iako su prijašnje studije ukazivale na to da kofein štiti od abnormalne funkcije jetre i fibroze, do sada nije bilo detaljne analize po ovom pitanju. Da bi riješili dilemu, tim stručnjaka analizirao je podatke prijašnjih devet studija fokusirajući se na učinak konzumacije kave i utjecaj na pojavu ciroze jetre. Od preko 430.000 sudionika tih studija, njih 1.990 oboljelo je od ciroze, s tim da se uočila poveznica između nivoa unosa kave u tijelo i učestalosti pojave ciroze.

Na sreću i radost kavopija, istraživači su došli do zaključka da ispijanje jedne šalice kave na dan dovodi do 22% manjeg rizika od pojave ciroze jetre. Dvije šalice, na primjer, ukazivale su na 43% manji rizik od pojave ciroze, dok su tri šalice smanjile rizik na 57%, a četiri šalice na 65%.

Na koji točno način kava utječe na smanjenje rizika od ciroze, nije u potpunosti jasno, mada istraživači predpostavljaju da vjerovatno to ima veze sa antioksidansima i protuupalnim djelovanjem kave, oba svojstva su se prethodno pokazala kao zaštitnici od fibroze jetre.

Unatoč ovim ohrabrujućim rezultatima, istraživači priznaju da njihovo istraživanje ima određena ograničenja, jer se ovo odnosi samo na cirozu jetre uzrokovanu alkoholom, te da nije poznat učinak na slučajeve ciroze uslijed pretilosti, dijabetesa ili hepatitisa. Također je nepoznato dali sve vrste kave imaju isti učinak, od sorte koja se koristi pa do načina pripreme.