Kazalište otkazalo predstavu poznatog djela, jer su svih pet glumaca muškarci

Pokušaj postavljanja Čekajući Godota u Nizozemskoj poprimio je bizarni oblik kada je Sveučilište u Groningenu, gdje se predstava trebala održati, otkazalo izvedbe jer je irski redatelj na audiciji imao samo muškarce za postavu likova koji su ionako svi muškarci.

“Mogu reći da je moj život u proteklih nekoliko tjedana postao krajnje apsurdan”, rekao je Oisín Moyne (24) iz Donegala, koji se nadao da će debitirati kao redatelj s djelom Samuela Becketta o iracionalizmu života.

Predstava, u kojoj se Vladimiru i Estragonu povremeno pridružuju drugi muški likovi dok čekaju nekoga tko nikada ne dolazi, bila je na probama od studenog, a trebala je biti postavljena u studentskom kulturnom centru Usva Sveučilišta u Groningenu u ožujku.

No predstave su otkazane nakon što je dvorana otkrila da je poziv za glumce za pet muških uloga u predstavi bio otvoren samo za muškarce, što je protiv politike uključivosti sveučilišta.

Glasnogovornik Sveučilišta u Groningenu rekao je da su se vremena promijenila otkako je predstava prvi put postavljena 1953. godine.

“Beckett je izričito izjavio da ovu predstavu treba izvoditi pet muškaraca. Idući naprijed, vremena su se promijenila. I ta je ideja da su samo muškarci prikladni za tu ulogu zastarjela, pa čak i diskriminirajuća,” rekao je Elies Kouwenhoven, službenik za tisak sveučilišta.

“Mi kao sveučilište zalažemo se za otvorenu inkluzivnu zajednicu u kojoj nije prikladno isključiti druge, ni po kojoj osnovi.”

Redatelj Moyne rekao je The Irish Timesu da je razmišljao o izboru ljudi drugog spola za uloge, ali to nije mogao učiniti zbog pravila koja je postavio dramaturg prije svoje smrti i koje podržava imanje Beckett, koje je vlasnik prava na predstavu.

Beckett je 1988. godine tužio nizozemsku kazališnu skupinu jer je odabrala ženske glumice za uloge u predstavi, najpoznatijem djelu pokreta Teatar apsurda. Njegovo imanje drži prava na djelo do 2059. i nastavilo se protiviti produkcijama koje odstupaju od Beckettovih uputa.