Ilustracija | Izvor: YouTube

Primjer gole Osječanke, koja je svoje draži pokazala tijekom višednevnog sunčanja na balkonu, pokazao je kako to baš i nije posve u skladu sa hrvatskim zakonom. Kazne za nešto takvo kreću se i do 750 kuna.

Nepoznata djevojka iz Osijeka uznemirila je susjeda zbog svog nagog tijela koje je izlagala sunčevim zrakama u ove proljetne dane, prenosi Glas Slavonije.

Zabrinuti susjed zapitao se da li je takav čin zabranjen zakonom zbog činjenice da u okolnim zgradama žive obitelji s malom djecom. Sudeći po njegovoj reakciji, anonimni gospodin djevojku bi želio kazniti.

Doista, za ovakvo „nedolično ponašanje“ predviđena je kazna od 185 do 750 kuna, doznali su od policije iz osječkog lista. Naime, prema članku 14. Zakona o prekršajima javnog reda i mira, radi se o vrijeđanju ili omalovažavanju moralnih osjećaja građana.

Iako mnogi smatraju da su balkoni i terase stanova privatna mjesta, zbog njihove izloženosti prema drugim ljudima smatraju se „fiktivnim javnim prostorima“. Samim time, osobe koje se neprimjereno ponašaju na njima podliježu zakonskim kaznama, iako policija naglašava da se takva djela prosuđuju prema posljedicama.

Identičan primjer je i puštanje preglasne glazbe u privatnim prostorima, a koja se čuje na ulici, ističu iz policije.