Kenija: Vođa kulta optužen za ubojstvo gotovo 200 djece

Objavljeno:

Kenijski sud u utorak je optužio vođu kulta i desetke osumnjičenih suučesnika za ubojstvo gotovo 200 djece u šumi u blizini Indijskog oceana.

Samoproglašeni pastor Paul Nthenge Mackenzie, koji je već optužen za terorizam, ubojstvo iz nehata, kao i mučenje djece i okrutnost, navodno je potaknuo stotine svojih sljedbenika da umru od gladi kako bi “susreli Isusa”.

U utorak su se Mackenzie i 29 drugih osumnjičenika izjasnili nevinima po 191 točki optužnice, uključujući ubojstvo troje dojenčadi, prema sudskim dokumentima u koje je AFP imao uvid.

Vođa kulta izjasnio se nevinim po svim točkama optužnice.

Uhićen je u travnju prošle godine nakon što su tijela pronađena u šumi Shakahola, a jeziva otkrića izazvala su užas u cijelom svijetu.

Autopsije su pokazale da je većina od 429 žrtava umrla od gladi.

No čini se da su drugi, uključujući djecu, zadavljeni, pretučeni ili ugušeni.

Slučaj, nazvan “masakr u šumi Shakahola”, naveo je vladu da označi potrebu za strožom kontrolom marginalnih denominacija.

Sudski dokumenti opisuju Good News International Ministries koje je osnovao Mackenzie kao “organiziranu kriminalnu skupinu koja se bavi organiziranim kriminalnim aktivnostima”, što je dovelo do smrti stotina sljedbenika.

Prema optužnici podnesenoj prošlog mjeseca na sudu Tononoka u lučkom gradu Mombasi, Mackenzie i 38 drugih osumnjičenika uskraćivali su hranu djeci od šest godina i bičevali druge bodljikavim štapovima.

Osim zlostavljanja i zanemarivanja, neka su djeca ispisana iz škole te im je uskraćeno pravo na obrazovanje, navodi se u optužnici.

Postavljaju se pitanja o tome kako je Mackenzie uspio izbjeći policiju unatoč povijesti ekstremizma i prethodnim pravnim slučajevima.

Povezani članci

Posljednje objavljeno