Najveći kenijski sindikat liječnika prosvjedovao je zbog toga što je vlada ovog tjedna uvezla više kubanskih robova-liječnika u toj zemlji, za koje sindikat kaže da će zauzeti položaje koji bi uvelike pomogli u zapošljavanju 1000 trenutno nezaposlenih kenijskih liječnika.

Kenija je sklopila sporazume s komunističkim režimom Kube za uvoz tamošnjih liječnika. Međutim, takvi liječnici ne primaju dnevnicu i nemaju pravo slobodno putovati, vidjeti obitelj ili živjeti na bilo koji drugi način bez ekstremnog državnog nadzora.

Program kubanskih robova-liječnika donosi Komunističkoj partiji oko 11 milijardi dolara godišnje, od čega velika većina nikad ne dođe do liječnika. Human Rights Watch osudio je program liječnika-robova kao „drakonsko kršenje temeljnih prava“ u izjavi.

Osim što ne primaju pravednu plaću i nemaju osnovna prava, liječnici koje Kuba šalje u inozemstvo često su prisiljeni raditi u izuzetno opasnim uvjetima, odlazeći tamo gdje lokalnim liječnicima često ili nije dopušteno ili neće ići.

Kenija je posebno neugodan slučaj nakon nestanka dvojice kubanskih robova-liječnika prošle godine blizu granice sa Somalijom. Kenijske i kubanske vlasti vjeruju da su dva liječnika taoci džihadističke skupine al-Shabaab, koja je zahtijevala otkupninu, za koju kubanska vlada, navodno, nije zainteresirana za plaćanje, budući da se liječnici i dalje smatraju nestalim.

Dok je program kubanskih liječnika na globalnoj razini izazvao bijes zbog zlostavljanja nad liječnicima, u Keniji su lokalni liječnici godinama pozivali kenijske vlasti da jednostavno zaposle veliki broj domaćih liječnika koji uzalud traže posao, a koji su istisnuti s tržišta rada zbog robova s Kube.

Martí News izvijestio je u srijedu da je kenijska udruga liječnika, farmaceuta i stomatologa (KMPDU), koja se nalazi na čelu zagovaranja kenijskih liječnika, ponovno izdala izjave protiv vlade koja je u zemlju uvezla još 20 kubanskih liječnika ovaj tjedan.

KMPDU procjenjuje da je oko 1000 liječnika u njihovim redovima nezaposleno te je predložilo vladi da zaposle barem 50 njih diljem zemlje.

Kenijski ministar zdravstva Mutahi Kagwe objasio je da vlada vjeruje kako su robovi-liječnici s Kube nužni zbog rastućeg broja slučajeva zaraze koronavirusom, pri čemu je Kenija dokumentirala oko 15.600 zaraženih i oko 260 umrlih od posljedica zaraze.

Kagwe tvrdi da je novopridošlih 20 robova-liječnika došlo samo „razmijeniti vještine s našim vlastitim liječnicima.

Program kenijskih vlasti funkcionira na principu: Kubanci dolaze u Keniju i dijele svoje usluge i stručnost. Međutim, prošle godine su kenijski dužnosnici otkrili da medicinsko obrazovanje na Kubi ima značajne nedostatke i da su kubanski robobi-liječnici bili slabo opremljeni za liječenje pacijenata.

Kuba nudi namjerno nestručno medicinsko obrazovanje tako da može povećati broj liječnika koji su na raspolaganju. Da bi riješila problem, Kenija je program pretvorila u „razmjenu“ gdje kenijski liječnici koji mogu kompetentno voditi svoj posao mentoriraju kubanske. Program mentorstva ponovno je izazvao bijes lokalnih liječnika, koji su pitali zašto njihove kolege ostaju bez posla.

KMPDU se bori protiv najnovijeg uvoza kubanskih robova-liječnika od 2018., kada je u zemlju stiglo 100 Kubanaca. Pritom su i tužili vladu da spriječe dolazak Kubanaca, ali su izgubili pravnu bitku.