Mnogi još uvijek diljem svijeta vjeruju u priču da iza virusa koji uzrokuje AIDS stoji SAD i njegov program stvaranja biološkog oružja. Propaganda koja je usadila ovu ideju u tako veliku masu ljudi je samo jedna od brojnih „aktivnih mjera“ Sovjetskog Saveza, kojima se putem medija i stranih komunističkih pokreta širio niz dezinformacija kroz nacije diljem svijeta.

Glavni cilj ove operacije bio je stvaranje simpatija prema Sovjetskom Savezu kod drugih nacija svijeta, te demoniziranje njihovih ideoloških protivnika, prvenstveno SAD-a.

Lažna propaganda o HIV-u započela je 1983., nakon što je jedan opskurni indijski novinski list The Patriot, objavio anonimno pismo naslovljeno sa „AIDS bi mogao doći u Indiju: Misteriozna bolest koji su stvorili SAD-ovi eksperimenti.

Pismo koje je navodno napisao „poznati američki znanstvenik i antropolog“ iz New Yorka, navodilo je da se za „AIDS … vjeruje kako je rezultat Pentagonovih eksperimenata u razvoju novih opasnih bioloških oružja.

U pismu se tvrdilo kako će SAD ove eksperimenta premjestiti na određene lokacije u Pakistanu, gdje će oni predstavljati smrtnu prijetnju susjednoj Indiji. Navodni „znanstvenik“ također je tvrdio da je čak i tadašnji predsjednik Richard Nixon zabranio istraživanje opasnih bakterioloških oružja izvršnom odredbom 1969., ali da su unatoč tome znanstvenici Centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), poslani u Afriku i Latinsku Ameriku kako bi otkrili opasne viruse koji su još nepoznati Aziji i Europi. Ti navodni „pronalasci“ potom su analizirani u Atlanti, a oni su navodno doveli do razvoja HIV-a.

Očekivano, pismo sa zloupotrijebljenim dobro poznatim činjenicama o HIV-u trebalo je izazvati paranoju i strah kod Indijaca, koje je trebalo udaljiti od bilo kakvog mogućeg savezništva s SAD-om. Pismo je još navodilo i kako postoji opasnost od zaraze krvnih donacija te da su prve epidemije zaraze HIV-om registrirane u SAD-u.

Cijela priča dodatno se ojačala podsjećanjem javnosti na tada poznati program razvoja biološkog oružja SAD-a, uz podatke koje je prikupila Scijentološka crkva, a u kojima su se nalazili podaci o eksperimentima s biološkim naoružanjem iz 1950-ih. Već tada je bilo poznato da je CIA koristila različite droge prilikom izvođenja pokusa na ljudima.

Ipak, pismo nije stvorilo očekivane reakcije, pa je i ostalo zapostavljeno sve do 1985., kada su tri događaja išla u prilog Sovjetskom Savezu da ponovno pokrene kampanju o AIDS-u.

Tri ključna događaja i Segalov izvještaj

Prije svega, vlasti SAD-a objavile su izvještaj u veljači 1985., u kojem se tvrdilo da su sovjetski komunisti prekršili Ženevsku konvenciju proizvodnjom biološkog oružja. Druga stvar je članak Lyndona H. LaRouchea mlađeg, u kojem je Sovjetski Savez optužen za blokadu bitke protiv širenja AIDS-a. Posljednji bitan događaj je širenje AIDS-a unutar Sovjetskog Saveza, gdje su vlasti SAD-a vidjele priliku za preusmjeravanje domaćih problema na drugi kontinent.

Tako je 30. listopada 1985. članak Valentina Zapevalova objavljen ponovno u listu Literaturnaya Gazeta, ovoga puta s naslovom „Panika na Zapadu ili što se krije iza senzacije koja okružuje AIDS.

KGB je odlučio ponovno pokrenuti kampanju o AIDS-u, pa su njihovi agenti zatražili u tome pomoć od svojih kolega iz istočnonjemačkog STASI-ja – naširoko poznate komunističke tajne policije. Kako bi unijeli vjerodostojnost u svoju priču, sovjetski komunisti su iskoristili pseudo-znanstveni članak iz 1986. kojeg je napisao umirovljeni istočnonjemački biofizičar dr. Jakob Segal.

Dr. Jakob Segal, autor dokumenta AIDS – njegova priroda i porijeklo. | Izvor: Wikimedia Commons

Segalov doprinos dezinformacijskoj propagandi o AIDS-u bio je dokument od 47 stranica nazvan „AIDS – njegova priroda i porijeklo.“ Kod izrade ovog dokumenta sudjelovali su još njegova žena Lilli i Ronald Dehmlow, profesor sa Sveučilišta Humboldt.

Komunistička propagandna mašinerija uvelike je koristila ovaj dokument, a za Segalove se tvrdilo kako su zapravo francuski istraživači, kako bi se prikrila njihova povezanost s komunizmom. U dokumentu je Segal tvrdio da je virus HIV-a sintetiziran kombinacijom dvaju izdaleka srodnih retrovirusa: VISNA i HTLV-1.

Dio Segalovog izvještaja:

Vrlo je jednostavno povezati dva dijela posve neovisnih virusa korištenjem genetičkih tehnologija … ali tko bi bio zainteresiran za nešto takvo? Vojska, naravno … Godine 1977., posebni tajni laboratorij … bio je podignut … u središnjem biološkom laboratoriju Pentagona. Godinu dana kasnije … prvi slučajevi AIDS-a pojavili su se u SAD-u, u New York Cityju. Kako to da su se pojavili baš u tom trenutku i kako je virus uspio izaći iz skrovišta, tajnog laboratorija, vrlo je jednostavno za shvatiti. Svi znaju da se za vojne eksperimente u SAD-u koriste zatvorenici. Obećava im se sloboda ako iz eksperimenta izađu živi.

Međutim, Segal posvuda u izvještaju tvrdi da je njegova hipoteza bazirana tek na pretpostavkama, izvučenim zaključcima i glasinama, ali nikad na znanstvenim dokazima.

Masovna histerija

Misija širenja panike nakon Segalovog izvještaja ubrzo je preplavila čitav svijet – priča o HIV-u i AIDS-u neprekidno se ponavljala u komunističkim novinama, časopisima, televizijskim i radio emisijama. Samo 1987., priča je ponavljana 40 puta u sovjetskim medijima.

Uskoro su svi ljevičarski i komunistički listovi počeli pisati o tome, a „otkriće“ se proširilo sve do Bolivije, Grenade, Pakistana, Novog Zelanda, Nigerije i Malte. Čak su i pojedini ne-komunistički mediji pisali o tome.

Plakat iz 1989. koji upozorava na opasnost i povezanost AIDS-a s konzumiranjem droge. | Izvor: Wikimedia Commons

Sovjetski komunisti u prvom su redu ciljali na zemlje u kojima su se nalazile vojne baze SAD-a. Turski mediji zahtijevali su zatvaranje američkih vojnih baza jer su navodno bile plodno tlo za AIDS; kasne 1985., Sjeverna Koreja također je započela sa svojom propagandom protiv SAD-a, pri čemu su američke trupe u Južnoj Koreji prezentirane kao nosioci epidemije.

Komunisti su poprilično uspješno stvorili zabrinutost i strah u zemljama gdje su se nalazile američke trupe te su stvorili pritisak na američke vlasti nakon čega su brojne baze ostale napuštene. S vremenom su počele kružiti i glasine da vlasti SAD-a navodno koriste HIV kao „rasno oružje“ protiv crnačkog stanovništva, a sve zahvaljujući KGB-ovom promoviranju te priče na nacionalnom samitu u gradu Harare, 1986.

Nemoguća misija unatoč priznanju

Ironično, mnogi sovjetski znanstvenici tražili su pomoć od američkih istraživača kako bi im pomogli u rješavanju problema s AIDS-om u Sovjetskom Savezu, dok su pritom priznali kako je HIV nastao u prirodi, a ne u laboratoriju. SAD je glatko odbio pomoći sve dok kampanja dezinformiranja ne prestane.

Yevgeny Primakov, direktor Središnje obavještajne službe. | Izvor: Wikimedia commons

U konačnici je Segalov izvještaj, kao i čitav niz propagandnih medijskih napisa odbačen kao besmislica s obje strane. Godine 1992., tadašnji direktor Središnje obavještajne službe, Yevgeny Primakov, priznao je da je KGB stajao iza svih novinskih članaka u Sovjetskom Savezu, prema kojima je vlada SAD-a stvorila HIV.

Unatoč tome, mnogi još uvijek vjeruju da je komunistička propaganda istinita, a u SAD-u u tome posebno prednjače pripadnici crnačkog stanovništva, od čega njih čak 50 posto vjeruje da je HIV stvorio čovjek, dok ih 15 posto vjeruje da je AIDS jedan od oblika „genocida protiv crnaca“, navodi istraživanje provedeno 2005.