Khamenei: „Prosvjede u Iranu organizirali su SAD i Izrael“

ajatolah
Foto: AFP / khamenei.ir

U svojoj prvoj javnoj izjavi nakon višetjednih nasilnih prosvjeda diljem Irana, vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei optužio je SAD i Izrael za poticanje nemira, uz pomoć “izdajničkih Iranaca u inozemstvu”.

“Izričito kažem da su ovi neredi i ova nesigurnost bili dizajn SAD-a i okupacijskog, lažnog cionističkog režima i onih koje oni plaćaju”, rekao je Khamenei diplomiranim časnicima policijske akademije u Teheranu u ponedjeljak. Ajatolah je također okrivio “izdajničke Irance u inozemstvu”, tvrdeći da SAD i njegovi saveznici smatraju da Iran “napreduje prema punoj moći i da to ne mogu tolerirati”.

Prosvjedi su izbili u gradovima i mjestima diljem Irana prije više od dva tjedna, nakon smrti 22-godišnje Mahse Aminija u policijskom pritvoru. Amini je uhićena zbog nošenja “neprikladnog” hidžaba.

Aminina obitelj inzistira da je pretučena na smrt dok iranske vlasti tvrde da je umrla od srčanog udara. Video koji su objavile službe za provođenje zakona navodno prikazuje Amini kako kolabira u predvorju policijske postaje dok stoji sama.

Dok su političari i novinari na Zapadu izrazili potporu prosvjedima, Teheran je tvrdio da je u njih bila izravnija uključenost. Nakon uhićenja devetero europskih državljana prošlog tjedna zbog navodnog “planiranja” nereda, iransko Ministarstvo obavještajne službe ustvrdilo je da su prosvjede uvelike potaknuli strani državljani i članovi organizacije Mojahedin-e-Khalq, skupine iranskih disidenata koji trenutačno djeluju iz Albanije.

Ministarstvo je također navelo da su neredi organizirani uz “izravnu upletenost američke i britanske vlade i njihovih saudijskih sljedbenika”.

Iako se te tvrdnje o umiješanosti vlade ne mogu provjeriti, Nacionalna zaklada za demokraciju koju podržava CIA već nekoliko godina financira oporbu u Iranu i trenutno promovira jednog od svojih primatelja donacija kao izvor autoritativnog izvještavanja o prosvjedima.

Iranska vlada tvrdi da je tijekom prosvjeda poginula 41 osoba, među njima i neki agenti za provođenje zakona. Amnesty International procjenjuje da su umrle 52 osobe.