Kijev uvrstio Raiffeisen banku na popis pokrovitelja rata zbog toga što i dalje posluje u Rusiji

Foto: Sputnik / Maksim Blinov

Ukrajinska Nacionalna agencija za sprječavanje korupcije (NACP) uvrstila je austrijsku bankarsku grupu Raiffeisen na svoj popis međunarodnih pokrovitelja rata.

Prema priopćenju agencije od četvrtka, imenovanje je posljedica nastavka rada banke u Rusiji. NACP je izrazio nezadovoljstvo što ruska podružnica Raiffeisena daje povoljne kreditne uvjete ruskoj vojsci, te što u svojim dokumentima koristi i izraz ‘specijalna vojna operacija’.

Iz istog je razloga ukrajinska agencija na svoj ozloglašeni popis uvrstila njemačkog veletrgovca Metro, francuskog maloprodajni koncern Auchan, talijansku cementaru Buzzi Unicem i druge.

U međuvremenu, prema medijskim izvješćima, Raiffeisen se također našao pod pritiskom Europske središnje banke (ECB), koja poziva austrijsku bankarsku grupu da napusti rusko tržište. ECB je vršio pritisak da se razvije plan za prestanak poslovanja u zemlji pod sankcijama, a jedna od opcija bila je prodaja ili zatvaranje ruske podružnice.

Raiffeisen, koji posluje u Rusiji od 1996., igra ključnu ulogu u gospodarstvu zemlje, pružajući spas za plaćanja u eurima u i iz Rusije. To je jedna od samo dvije strane banke na popisu 13 sistemski važnih kreditnih institucija Ruske središnje banke, a druga je talijanska UniCredit.