Službeni Peking objavio je da je prilikom posjeta sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una dobio obećanje da će Sjeverna Koreja raditi na denuklearizaciji korejskog poluotoka, u suradnji s Kinom, Južnom Korejom i SAD-om.

Ovo je bio prvi posjet sjevernokorejskog vođe nekoj drugoj zemlji otkako je došao na vlast 2011. godine, te se vjeruje da je to priprema na nadolazeće pregovore s Južnom Korejom i SAD-om.

Kina je tradicionalno najbliži saveznik Sjeverne Koreje, iako su međusobni odnosi poljuljani kineskom odlukom da podrži sankcije UN-a zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Kinesko glasilo Xinhua citiralo je Kim Jong Una koji smatra da su odnosi na poluotoku krenuli nabolje uslijed sjevernokorejske inicijative za mirovnim pregovorima.

Naš je vječni cilj posvećenost denuklearizaciji poluotoka, u skladu sa željama pokojnih predsjednika Kim Il Sunga i Kim Jong Ila.

Pitanje denuklearizacije korejskog poluotoka može biti riješeno, ako Južna Koreja i SAD odgovore na našu inicijativu dobrom voljom, stvore atmosferu mira i stabilnosti poduzimajući progresivne i sinkronizirane mjere za realizaciju mira.

Kim Jong Un također je potvrdio spremnost na održavanje sastanka i mirovnih pregovora sa SAD-om.