Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un izrazio je zabrinutost zbog stanja sigurnosti hrane u svojoj zemlji na sastanku plenuma Središnjeg odbora vladajuće stranke u utorak.

Situacija s hranom postaje napeta, jer poljoprivredni sektor nije ispunio plan proizvodnje žitarica zbog štete koju su prošle godine nanijeli tajfuni“, rekao je Kim u izjavi koju je citirala Korejska središnja novinska agencija (KCNA). Kim je pozvao stranačke dužnosnike da hitno poduzmu pozitivne mjere za rješavanje problema.

Dodao je da su poteškoće izazvane hitnim odgovorima države na pandemiju koronavirusa iziskivale „dugotrajnu borbu za održavanje cjelokupnog gospodarstva i osiguravanje hrane, odjeće i stana za ljude“.

Korona kriza posebno je pogodila Sjevernu Koreju, s tim da je trgovinska razmjena s Kinom iz 2019. godine od 2,8 milijardi dolara naglo pala na oko 540 milijuna dolara 2020. godine, nakon što je Pjongjang uveo neke od najtežih antipandemijskih mjera na svijetu.

Unatoč problemima s opskrbom hranom, analitičari kažu da trenutna situacija ne bi smjela ponoviti katastrofu iz devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je između 240.000 i 600.000 ljudi stradalo kao rezultat ekstremne nestašice hrane.