Sjeverna Koreja održala je u četvrtak paradu na kojoj su prikazani vojni psi i sanitetski radnici u narančastim odijelima, ali je vođa Kim Jong Un ipak uspio zauzeti središte pozornosti izgledajući mršavije i energičnije nego što je to bio godinama.

Tijekom događaja kasno u srijedu, Kim je u odijelu krem ​​boje i sjajnoj bijeloj kravati došao na pozornicu kad je sat otkucao ponoć. Zablistao je na svijetlu uz gromoglasan pljesak izvođača i gledatelja koji su ispunili Pjongjangov osvijetljeni trg Kim Il Sung, nazvan po njegovu djedu, osnivaču zemlje.

Široko se nasmiješio, mahnuo okupljenima i poljubio djecu koja su mu poklonila cvijeće prije nego što su zauzeli mjesto na balkonu kako bi promatrali paradu. Snažno se nasmijao i pljeskao povorci tijekom cijelog događaja, dok je vodio razgovore s visokim dužnosnicima.

Bila je to velika promjena u odnosu na 2018. godinu, kada su TV snimke pokazale kako se bori da dođe do daha dok je pratio južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina na kratkom pješačenju do sjevernokorejske planine Paektu u razdoblju diplomatskog angažmana. Moon, koji je tri desetljeća stariji od Kima, nije izgledao nimalo umoran u šetnji.

Kimovo je mršavljenje prvi put zamjećeno u lipnju, kada se pojavio na sazivanju sastanka vladajuće stranke. Kim je prethodno imao 140 kilograma, a vjeruje se da je smršavio možda i dvadeset kilograma.