Kina: Analno testiranje američkih diplomata je bila greška

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je da Kina nikad nije tražila od američkih diplomata da se testiraju analnim brisom za otkrivanje prisutnosti COVID-19, te da se očito radilo o grešci.

Naime, nedavno je američka javnost doznala kako se nekoliko pripadnika američkog diplomatskog osoblja u Kini požalilo State Departmentu da su bili podvrgnuti testovima na COVID-19 analnim brisom.

State Department nikad nije pristao na ovu vrstu testiranja i negodovanje smo direktno iskazali prosvjednom notom Ministarstvu vanjskih poslova Kine kad smo doznali da je dio američkom diplomatskog osoblja bio podvrgnut analnom testiranju“, izjavio je inazad nekoliko dana glasnogovornik State Departmenta.

Iz Pekinga su poručili da je testiranje provedeno greškom, te da je diplomatsko osoblje prema propisima izuzeto od analnog testiranja koje je obavezno za putnike pri dolasku u neke dijelove Kine.

Prema njegovim riječima kineskih stručnjaka analni brisevi povećavaju vjerojatnost otkrivanja virusa i smanjuju vjerojatnost pogrešne dijagnoze.

Prema smjernicama kinesko Nacionalnog zdravstvenog vijeća, analni brisevi primjenjuju se guranjem štapića 3 do 5 centimetara dubine u analni otvor. Štapić se potom zarotira i izvadi te se spremi u spremnik za uzorke.