Organizacija za ekonomsku suradnji i razvoj (OECD) objavila je svoja predviđanja o gospodarskom oporavku, za kojeg predviđa da neće doseći predpandemijsku razinu do kraja 2021. godine.

Način na koji će se globalna i nacionalne ekonomije oporavljati ovisi i raznim čimbenicima, od implementacije cjepiva, stanju zdravstvenog sustava i financijskoj politici. Ako sve spomenute mjere budu učinkovite, globalni BDO bi do kraja iduće godine mogao bilježiti rast od 4,2 posto, nakon što je ove godine zabilježio pad od 4,2 posto.

Azijske zemlje trebale bi zabilježiti najbrži gospodarski oporavaka, s tim da bi u tome trebala prednjačiti Kina, za koju OECD navodi da će jedina već ove godine zabilježiti rast od 1,8 posto, dok predviđa 8 posto rasta 2021. i 4,9 posto rasta 2022. godine.

S druge strane, SAD ove godine bilježi pad od 3,7 posto, dok bi narednih godina trebao bilježiti rast od 3,2 i 3,5 posto.

Najveći ovogodišnji pad BDP-a među zemljama koje se nalaze u izvješću OECD-a bilježe Velika Britanija s 11,2 posto i Argentina s 12,9 posto.