Kina je izdala nove prijedloge smjernica za preklasifikaciju pasa kao kućnih ljubimaca, a ne kao stoke, kao dio svog odgovora na epidemiju koronavirusa za koju se smatra da potiče s tržišta prodaje divljih životinja u gradu Wuhan.

U nacrtu prijedloga, koji je objavilo kinesko Ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova, navedene su životinje koje se mogu uzgajati za opskrbu hranom, mlijekom, krznom, vlaknima i lijekovima ili za potrebe sportskog ili vojnog karaktera, što bi trebalo barem prividno dovesti do okončanja konzumacije pasa, prenosi New Europe.

Što se tiče pasa, zajedno s napretkom ljudske civilizacije i brigom javnosti i ljubavlju prema zaštiti životinja, psi su ‘specijalizirani’ da postanu životinje-suputnici, a međunarodno se ne smatraju stokom i neće ih biti regulirani kao stoka u Kini“, navelo je ministarstvo u izjavi.

Nakon pojave novog korona virusa, za koji se vjeruje da se prenio na ljude sa šišmiša, Kina je donijela zakon koji zabranjuje trgovinu i konzumiranje divljih životinja. Međutim, nedavno je primijećeno da na pojedinim tržnicama i dalje cvate prodaja bizarnih „delicija“.

U novom nacrtu smjernica Ministarstva poljoprivrede, koji su predočeni na javno savjetovanje, navedeno je 18 tradicionalnih vrsta stoke, uključujući goveda, svinje, perad i deve. Ažurirani popis također je uključivao dodavanje 13 „posebnih“ vrsta koje bi bile izuzete od ograničenja trgovanja divljim životinjama, uključujući jelene, alpake i lisice.

Humane Society International (HSI), skupina za zaštitu životinja, procjenjuje da u Kini godišnje ubiju oko 10 milijuna pasa i 4 milijuna mačaka, od čega većinu čine ukradeni kućni ljubimci. Glasnogovornica skupine Wendy Higgins rekla je da bi novi nacrt prijedloga kineskog ministarstva poljoprivrede „mogao signalizirati trenutak promjene igre za zaštitu životinja u Kini.“

Kineski grad Shenzhen postao je prvi koji je prošli tjedan zabranio konzumiranje pasa i mačaka.