Kina kreće u izgradnju plovećih nuklearnih elektrana

Kina namjerava kroz narednih pet godina krenuti sa proizvodnjom serije plovećih nuklearnih elektrana. Petogodišnji plan objavljen u ožujku prošle godine opisuje kineske planove za povećanje kapaciteta proizvodnje energije u nuklearnim elektranama.

Plan također najavljuje intenziviranje crpljenja nafte i zemnog plina iz podmorskih resursa, za čije potrebe će između ostalog ploveće nuklearke i služiti.

Prema riječima Wang Yirena, direktora kineske Agencije za primjenu znanosti, tehnologije i industrije za nacionalnu obranu, ploveće nuklearne elektrane pružat će dodatnu energiju potrebnu ponajprije kineskoj industriji. On dodaje da postojeća opskrba dizelskim generatorima nije dostatna za opskrbu mnogobrojnih kineskih naftnih platformi.

Potvrdio je da su ploveće elektrane ključna komponenta kineskog petogodišnjeg energetskog plana, dok Agencija za atomsku energiju provodi potrebna istraživanja za primjenu i razvoj tehnologije.

Kina trenutno ima 36 operativnih nuklearnih elektrana, dok je u fazi izgranje njih 21. U međuvremenu, dok Kina gradi nuklearke, Europa muku muči sa vjetrenjačama i solarnim panelima….

Izvor: RT, Tribun