Ruska nafta s Dalekog istoka prodaje se u Aziji iznad gornje granice cijene barela od 60 dolara koju je nametnuo Zapad, izvijestio je Bloomberg u petak, zaključujući da Moskva možda koristi vlastite tankere i osiguranje kako bi zaobišla sankcije.

Izvozna cijena za ESPO kvalitetu za isporuke u siječnju procijenjena je na 67,11 USD od strane neovisnog pružatelja informacija o cijenama Argus Media u četvrtak i brojnih kineskih neovisnih rafinerija koje su već rezervirale naftne terete za taj mjesec.

EU, zemlje G7 i Australija uvele su 5. prosinca ograničenje cijena ruskog pomorskog izvoza nafte od 60 dolara po barelu. Njime se zapadnim tvrtkama zabranjuje pružanje osiguranja i drugih usluga za pošiljke ruske nafte, osim ako je teret kupljen na ili ispod postavljenu cijenu.

Trgovci upoznati s tim rekli su Bloombergu da bi prodaja ESPO sirove nafte iznad gornje cijene mogla značiti da Rusija sama osigurava tankere i osiguranje za pošiljke koje se mogu isporučiti s Dalekog istoka u Kinu u roku od nekoliko dana. Kina, najveći ruski kupac nafte, nije prihvatila ograničenje cijena, a trgovci kažu da posluju kao i obično.

Nezavisne rafinerije dominantni su kupci ESPO stupnja i „zapravo ih nije briga za ograničenje cijena. Sve što oni rade jest izračunati brojke kako bi vidjeli donose li isporučene cijene dobru zaradu ili ne”, rekao je Reutersu ranije ovog tjedna direktor trgovine iz neimenovane neovisne rafinerije.

Najmanje jedan ESPO teret koji je stigao u prosincu prodan je neovisnoj rafineriji uz popust od 6 dolara po barelu u odnosu na cijenu ICE Brenta u veljači na osnovi isporuke franko brod (DES), izvijestio je Reuters pozivajući se na trgovce upoznate s dogovorom. Po trenutnoj cijeni sirove nafte Brent, to znači da se ESPO teret prodavao po cijeni od oko 68 dolara po barelu.

U listopadu su mediji izvijestili da ruska naftna kompanija Rosneft proširuje svoj posao iznajmljivanja tankera, u pokušaju da pomogne klijentima u regijama koje nisu pod sankcijama da dobiju isporuke nafte bez odgode, nakon što na snagu stupi embargo EU. U izvješćima se navodi da kupci traže od Rosnefta da osigura dostavu do konačnog odredišta i pokrije troškove osiguranja i prijevoza. Rusija je opetovano rekla da neće prodavati naftu zemljama koje podržavaju ograničenje cijena.

Autor: Ivica Mandekić