Kina nagovijestila početak vojne suradnje s arapskim državama

Foto: Li Chun / China News Service

Kinesko ministarstvo obrane signaliziralo je svoju spremnost za jačanje vojne suradnje sa zaljevskim državama u cilju promicanja “mira u svijetu”. Izjava je uslijedila nekoliko tjedana nakon što je predsjednik Xi Jinping prisustvovao prvom samitu kinesko-arapskih država i summitu Vijeća za suradnju Kine i Perzijskog zaljeva u Saudijskoj Arabiji.

Na upit novinara u četvrtak o “osam zajedničkih akcija” koje je Xi predložio na sastancima, glasnogovornik Ministarstva obrane Tan Kefei rekao je: “Kineska vojska voljna je surađivati s vojskama arapskih zemalja” kako bi “zajednički promovirali globalne sigurnosne inicijative ,” između ostalog.

Dublje veze pozitivno bi pridonijele “izgradnji kinesko-arapske zajednice sa zajedničkom budućnošću”, dodao je.

Tan je dalje opisao kinesku vojsku, kao i one arapskih naroda, kao “važne snage za održavanje svjetskog mira i stabilnosti”. Napomenuo je da Peking i regionalne sile dijele vojnu tehnologiju i održavaju zajedničke vježbe posljednjih godina.

Prema glasnogovorniku ministarstva, ova “plodonosna suradnja” pomogla je u izgradnji “strateškog međusobnog povjerenja” između Kine i arapskih zemalja.

Predsjednik Xi bio je u službenom posjetu Rijadu na poziv kralja Salmana od 7. do 10. prosinca.

Govoreći na kinesko-arapskom summitu, princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman otkrio je da su vođeni razgovori o “stvaranju zone slobodne trgovine između Kine i zemalja Perzijskog zaljeva”.

Povrh toga, zaljevske države i Kina potvrdile su planove za zajednički rad na rješavanju “problema sigurnosti hrane i energije”, kao i suradnju u vezi s opskrbnim lancima, dodao je prijestolonasljednik.

Kao rezultat toga, Peking i Rijad potpisali su niz sporazuma i memoranduma o razumijevanju.

Kineski šef države također je održao odvojeni sastanak sa svojim egipatskim kolegom Abdelom Fattahom el-Sisijem.