Kineske vlasti odbacile su optužbe po kojima su vršili diskriminaciju protiv Afrikanaca u zemlji zbog korona virusa. Optužbe su opisali kao zavjeru Washingtona da bi se umanjio njihov položaj na svjetskoj pozornici.

Kina cijeni svoj snažni odnos sa svojom „braćom“ u Africi, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian, dodavši da su izvješća o diskriminacijskim djelima prema strancima koji žive u gradu Guangzhou bili pokušaj Sjedinjenih Država da naštete odnosima Pekinga s afričkim zemljama, javlja RT.

Kineski diplomat naglasio je u izjavi objavljenoj u nedjelju da lokalni dužnosnici „pridaju veliku važnost“ brigama nekih afričkih država zbog navodnog maltretiranja te da se poduzimaju mjere koje će jamčiti sigurnost i dobrobit svih Afrikanaca u Guangzhou i ostatak provincije Guangdong.

Prošli tjedan američki konzulat u Guangzhouu tvrdio je da su lokalni dužnosnici naredili barovima i restoranima da ne poslužuju afričke klijente, navodno iz straha da bi stranci mogli biti zaraženi korona virusom. Konzulat je također tvrdio da grad tjera one koji su stupili u kontakt s bilo kim iz Afrike da pređu u karantenu.

Američki, ali i neki afrički mediji ubrzali su priču, što je navelo predsjednika Afričke unije Moussa Fakija Mahamata da iskaže „izrazitu zabrinutost“ zbog tog pitanja. Rekao je da se angažira s Pekingom kako bi osigurao očuvanje „izvrsnih odnosa“ između Kine i Afrike.