Kina odbila poduprijeti rusko priznanje separatističkih republika u Ukrajini

Foto: Associated Press

Komunistička partija Kine odbila je poduprijeti rusku odluku o priznanju separatističkih pokrajina na istoku Ukrajine kao samostalne države.

Čini se da se kinesko ministarstvo vanjskih poslova također potrudilo odbaciti izjavu ruskog moćnika Vladimira Putina u ponedjeljak da su dvije regije ukrajinske regije Donbas – Donjeck i Luhansk – suverene države.

Putinovo priznanje dviju regija Donbasa kao države omogućuje Rusiji da tvrdi da njihovo vodstvo koje se već osam godina bori protiv vlasti u Kijevu, želi da Rusija službeno intervenira u sukob, zamjenjujući rusku vojnu pomoć službenom prisutnošću ruske vojske.

Kineski dužnosnici i državna propaganda uglavnom su ignorirali Putinove tvrdnje o Ukrajini. I državni mediji i transkripti vladinih komentara koristili su navodnike kako bi identificirali dvije republike koje je Putin priznao, „Narodnu Republiku Donjeck“ i „Narodnu Republiku Lugansk“.

U uvodniku u srijedu, ratoborne kineske državne propagandne novine Global Times komentirale su da su Putinove akcije prema Ukrajini klasificirale kao ispad koji proizlazi iz nepoštovanja Zapada prema navodnim ruskim sigurnosnim zabrinutostima.