Kineske vlasti stale su u obranu povećanja pritiska na muslimane, nakon što je UN-ov izvještaj naveo kako se više od tri milijuna muslimana nalazi u „protuterorističkim centrima“ i „re-edukacijskim“ logorima.

Iz Pekinga navode kako pokušavaju spriječiti da problematična regija Xinjiang postane nova „kineska Sirija“ zbog navodnog razvoja islamskog ekstremizma, prenosi Daily Mail.

Izjava kineskih vlasti uslijedila je nakon izvještaja UN-ovog Odbora za eliminaciju rasne diksriminacije, u kojem stoji kako je tri milijuna muslimana navodno zatvoreno u „protuterorističkim centrima“, dok se još dva milijuna njih nalazi u „re-edukacijskim“ logorima u toj regiji.

Kineske vlasti odlučile su poduzeti sve mjere protiv jačanja islamističkog ekstremizma i separatizma u regiji Xinjiang, ali mnogi muslimani tvrde kako je riječ tek o klasičnom obliku vjerske i kulturološke represije.

Vlasti su također negirale postojanja bilo kakvih logora koje spominje UN, unatoč navodnim svjedočanstvima onih koji su u njima bili zatočeni.

Xinjiang je inače regija koja graniči s Afganistanom i drugim zemljama s većinskim muslimanskim stanovništvom, te očekivano broji veliku skupinu muslimana kojima je zakonom zabranjeno puštati brade, ali i distribuirati neodobrene primjerke Kur’ana.

Dio muslimana, poznatijih kao etnička skupina Ujguri, sudjelovao je i u ratu u Siriji, na strani terorističkih skupina. Iz tog razloga kineske vlasti su nedavno najavile moguće pružanje vojne pomoći sirijskim vlastima u borbi protiv ovih skupina.

Kina želi pomoći sirijskoj vojsci u operacijama u Idlibu