Kina ostvaruje enormnu zaradu skupo prodajući jeftini ruski i američki plin Europi

Foto: Chunyip Wong

Kina preprodaje američki ukapljeni prirodni plin (LNG) zbog smanjene domaće potražnje europskim državama u energetskim problemima i ostvaruje ogromne zarade, izvijestio je ovog tjedna Wall Street Journal.

Nekada najveći uvoznik LNG-a, Kina sada izvozi u velikim razmjerima.

Kako domaća potražnja za energijom pada posljednjih mjeseci, Kina je počela preprodavati višak LNG-a na globalno tržište, a među ključnim kupcima su Europa, Japan i Južna Koreja.

Koristeći prednosti jeftine kupnje prema dugoročnim ugovorima, kineske energetske tvrtke prodaju američki LNG Europi, ubirući “stotine milijuna dolara po teretu”.

WSJ je istaknuo da se broj LNG brodova iz SAD-a usidrenih u Kini od siječnja do kolovoza smanjio sa 133 zabilježena u jednom razdoblju prošle godine na samo 19 u istom razdoblju ove godine.

Ne samo da Peking prodaje američki plin, Kina je ove godine također uvezla gotovo 30% više plina iz Rusije, i to uz značajan popust, piše list pozivajući se na podatke o otpremi. Kineski uvoz LNG-a iz Rusije porastao je u kolovozu na najvišu razinu u najmanje dvije godine.

U rujnu je izvozno postrojenje za LNG Sakhalin-2 na ruskom Dalekom istoku prodalo nekoliko isporuka Kini za isporuku do prosinca po gotovo upola nižoj trenutnoj cijeni, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na trgovce upoznate s tim pitanjem.