Kina: Pogrebno poduzeće traži testiranje mrtvaca na koronu kako bi ih sahranilo

Pogrebno poduzeće u gradu Shenzhenu na jugoistoku Kine nedavno je potvrdilo da zahtijeva negativne rezultate testova na koronavirus za leševe prije nego što pristane na obradu tijela, izvijestila je u četvrtak kineska državna novinska web stranica Sixth Tone.

“Pogrebno poduzeće Shenzhen potvrdilo je da zahtijeva rezultate testa nukleinske kiseline za ljude koji su umrli u područjima pod mjerama zaštite od virusa prije nego što nastavi s pogrebnim obredima”, izvijestio je Sixth Tone 26. svibnja pozivajući se na pregled nedavne snimke zaslona sa Shenzhenove internetske platforme za pogrebne usluge.

Osoblje državnog pogrebnog zavoda u Shenzhenu potvrdilo je politiku testiranja kineskom Sohu News 25. svibnja i Sixth Toneu 26. svibnja, rekavši da su nametnuli zahtjev od početka ove godine. Pogrebni zavod je tvrdio da je politika pomogla svojim radnicima da slijede potrebne protokole u slučaju da se utvrdi da je osoba koja je umrla od drugih uzroka zaražena koronavirusom.

Ako nije moguće dobiti negativan rezultat kineskog testa na koronavirus za preminulu osobu, mrtvačnica u Shenzhenu će prihvatiti negativan rezultat testa od jednog od rođaka preminule osobe.

Neimenovani član osoblja u pogrebnom poduzeću u Shenzhenu rekao je u četvrtak za Sixth Tone da je takav zahtjev obavezan samo kada postoje lokalne epidemije koronavirusa. Trenutačno, samo članovi obitelji koji su uključeni u pogrebne postupke na licu mjesta trebali bi dati negativan rezultat testa na koronavirus u posljednjih 48 sati.