Foto: AP / Shizuo Kambayashi

Komunistička partija Kine pohvalila se s preko stotinu smartphone aplikacija dizajniran kako bi vodstvo stranke moglo adekvatno pratiti i kontrolirati lojalnost članova Komunističke partije, na temelju pokazatelja koliko komunističke propagande pojedinac pregleda koristeći aplikacije.

Kineske neovine Global Times navodi da ove aplikacije „stavljaju dodatan pritisak na članove stranke da adekvatno iskazuju svoju lojalnost i entuzijazam glede rada i načela kineske Komunističke partije“.

Članovi stranke mogu biti i sankcionirani ako njihovo vodst vo primjeti da nisu dovoljno komunicirali s ostalim članovima stranke, nisu čitali ili slušali govore predsjednika Xi Jinpinga, ili pohađali online komunističke tečajeve kroz spomenute aplikacije. Istovremeno, oni koji se iskažu u korištenju aplikacija, mogu dobiti nagrade, kao što su olovke ili notebook.

Aplikacije nude pregršt indoktrinacijskih tehnika osim Jinpingovih govora, kao što su kvizevi znanja od maoizmu i tečajevi o komunističkoj ideologiji sa obveznom domaćom zadaćom.

Aplikacije se osim toga mogu koristiti i za plaćanje stranačke članarine, kao i za društveni kontakt među članovima. Najvažnija zadaća aplikacije pritom i dalje ostaje omogućavanje vodstvu Komunističke partije da procjenjuje lojalnost svojih gotovo 90 milijuna članova.

Kineska vlast posljednjih je godina značajno tehnološke slobode svojih građanja, sve u svrhu promicanja svoje komunističke ideologije. Prošle godine je zakonom zabranjeno anonimno korištenje interneta, kao i publikacije ili izjave koje „vrijeđaju nacionalnu čast“ ili sugeriraju svrgavanje socijalističkog sustava.

Taj zakon temeljen je na već postojećem zakonu iz 2015. godine koji je zabranio anonimno objavljivanje blogova ili internetskih komenatara.