Na zahtjev Rusije Vijeće sigurnosti UN-a je održalo vanrednu sjednicu na temu navodnih vojno-bioloških programa u Ukrajini. Veleposlanik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzia izjavio je da Kijev i Washington krše Konvenciju o zabrani biološkog i toksičnog oružja.

Navodna ruska otkrića dokumenata koji se odnose na biološke laboratorije koje podupire SAD u Ukrajini zaslužuju pozornost svijeta, a uključene strane moraju se pozabaviti tim zabrinutostima, rekao je stalni predstavnik Kine pri UN-u Vijeću sigurnosti u petak.

Budući da je bila žrtva kemijskog i biološkog oružja, Kina vjeruje da bi svaka informacija i tragovi o biološkim vojnim aktivnostima trebali izazvati povećanu zabrinutost i pozornost međunarodne zajednice kako bi se izbjegla nepopravljiva šteta, rekao je veleposlanik Zhang Jun.

Rusija je otkrila nove relevantne dokumente. Dotična strana trebala bi odgovoriti na pitanja i ponuditi pravovremena i sveobuhvatna pojašnjenja kako bi se otklonile sumnje međunarodne zajednice“, dodao je Zhang.

Prema brifingu ruske vojske u četvrtak, laboratoriji koje financira Pentagon „radili su na komponentama biološkog oružja i mogli su biti povezani sa sumnjivim izbijanjima dirofilarijaze, tuberkuloze i ptičje gripe tijekom posljednjih nekoliko godina“.

Da su patogeni izašli iz laboratorija, rekao je Nebenzia Vijeću sigurnosti UN-a, „razmjere utjecaja, uključujući i među stanovništvom europskih zemalja, u ovom slučaju je teško čak i zamisliti.

Washington je godinama odbacivao kao dezinformaciju ruske tvrdnje o biolaboratorijima u Ukrajini i rekao da SAD tamo financira samo civilno medicinsko istraživanje.

U međuvremenu, visoki predstavnik UN-a za pitanja razoružanja Izumi Nakamitsu rekao je da svjetska organizacija nema ni ovlasti ni mogućnost provjere podataka koje je Rusija dostavila o navodnom američkom vojno-biološkom programu u Ukrajini.