Kina prednjači u prodaji električnih automobila

Prodaja električnih vozila porasla je na rekordne razine prošle godine, a Kina je prednjačila, izvijestila je ovog tjedna Međunarodna agencija za energiju.

Globalna prodaja električnih automobila na baterije i plug-in hibrida prešla je granicu od 10 milijuna u 2022., sa 60% vozila prodanih u Kini, objavila je IEA u posljednjem izdanju svog godišnjeg Global EV Outlooka. Više od polovice električnih automobila koji su trenutačno na cestama diljem svijeta su u toj istočnoazijskoj državi, navodi se u izvješću.

Drugo najveće tržište je Europa, gdje je prodaja električnih automobila skočila za više od 15% u 2022. SAD – treće najveće tržište – zabilježilo je porast od 55% prošle godine, a električna vozila predstavljaju 8% ukupne prodaje automobila.

Udio električnih vozila u ukupnoj prodaji automobila u stalnom je porastu tijekom posljednjih nekoliko godina, popevši se s manje od 5% u 2020. na 14% prošle godine, objavila je IEA.

Agencija očekuje daljnje povećanje ove godine zahvaljujući nacionalnim politikama i poticajima koji pomažu u povećanju prodaje, kao i zabrinutosti da bi se visoke cijene nafte viđene prošle godine mogle vratiti.

Kineski proizvođač električnih vozila BYD, konkurent Tesli Elona Muska, zabilježio je skok dobiti od 411% u prvom tromjesečju ove godine, prema podacima koje je objavio Financial Times u petak. Neto prihod proizvođača, čiji je najveći investitor američki poslovni magnat Warren Buffett, porastao je za 400% u 2022. u odnosu na prethodnu godinu. BYD čini 40% prodaje električnih vozila u Kini, dok Teslin udio iznosi 11%, navodi FT.