Kina prestaje plaćati uvoz nafte u dolarima, prelazi na yuan

Kina je odlučila napustiti uvriježeno pravilo plaćanja uvoza nafte u dolarima i za to koristiti vlastitu valutu yuan. Naime, još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća uspostavljen je takozvani petrodolar, odnosno sporazumom SAD-a i Saudijske Arabije, jednog od najvećih svjetskih izvoznika nafte, dogovoreno je da će sve transakcije glede uvoza i izvoza sirove nafte biti vršene u dolarima.

Pilotski program plaćanja u yuanima pokrenut će se u drugoj polovici ove godine, a regulatori su već zatražili od financijskih institucija da se pripreme na plaćanje u yuanima.

Kina će prvenstveno ovaj program primijeniti na uvoz nafte iz Rusije i Angole, koje su glavni izvoznici nafte u Kinu, uz naravno Saudijsku Arabiju.

Globalna promjena načina plaćanja sirove nafte, odnosno napuštanje petrodolara, imala bi monumentalne posljedice na tržište kapitala i trgovinu, kao i geopolitiku.

Naftom se kao energentom najviše trguje u svijetu, a godišnja trgovinska vrijednost iznosi 14 bilijuna dolara, što je ekvivalentno prošlogodišnjem kineskom BDP-u. Trenutno se sva trgovina naftom u svijetu vrši u dolarima, čime je zagarantirana američka dominacija u svjetskoj ekonomiji.

S obzirom da je Kina trenutno najveći uvoznik nafte u svijetu, sasvim je logično da ta zemlja traži plaćanje u svojoj vlastitoj valuti, a to će ujedno i znatno poboljšati likvidnost yuana na globalnom tržištu.