Kina planira u narednih desetak godina proizvesti besposadne podmornice upravljane umjetnom inteligencijom, koje bi trebale služiti za izviđanje, minopolagačke operacije, pa čak i samoubilačke napade na neprijateljska plovila. Kineski program navodno je odgovor na slična američka nastojanja, a posebno u vidu sve većeg rivalstva dviju zemalja.

Ove podmornice bile bi daleko veće od postojećih bespilotnih podvodnih plovila, bile bi veličine konvencionalnih podmornica, te bi mogle nositi značajno naoružanje i ostalu opremu.

Njihova umjetna inteligencija trebala bi im omogućiti da nesmetano operiraju pod morem, te detektiraju i identificiraju druga plovila, kako prijateljska tako i neprijateljska, te da samostalno donose navigacijske odluke kako ista izbjeći. Podmornice bi ujedno trebale biti samostalne, bez da primaju daljnje upute tijekom obavljanja misije.

Jedna od najvećih prednosti ovakvih plovila je njihova relativno niska cijena izvedbe, s obzirom da sva investicija ide u opremanje podmornice, upravo zbog činjenice da nije potrebna posada. Iz tog razloga podmornicom se može sigurnije i slobodnije upravljati, bez da se mora voditi računa o sigurnosti posade.

Istovremeno, nedostatak ljudske posade je i najveći nedostatak ovakvih plovila, zbog činjenice da njihovo održavanje i eventualni popravci na moru neće biti mogući, stoga će dodatan naglasak pri projektiranju biti na njihovoj izdržljivosti.

IZVORSputnik