Kina je po prvi put javno predstavila svoj najnoviji vojni zrakoplov J-20, kojeg reklamiraju kao jednog od najnaprednijih borbenih zrakoplova na svijetu.

Državna medijska kuća China Daily izvijestila je, “ovo je vrijeme da se J-20, jedan od najnaprednijih borbenih zrakoplova na svijetu, pojavi pred javnošću na zemlji” na 14. Kineskoj međunarodnoj zračnoj i svemirskoj izložbi u Guangdongu pokrajine Zhuhai u subotu poslijepodne.

“Stealth zrakoplov izveo je nekoliko performansi leta na prethodnim Zhuhai Airshow izdanjima i letio je na vojnim paradama, ali nikada nije bio blizu javnosti iz razloga povjerljivosti”, rekao je China Daily.

J-20 je prvi kineski nevidljivi borbeni zrakoplov koji je napravio svoj prvi let 2011. i službeno je deklasificiran 2016. Razmjestile su ga Zračne snage PLAA 2017., postavši treći nevidljivi borbeni zrakoplov na svijetu koji je ušao u službu nakon američkog F -22 Raptor i F-35 Lightning II. Godine 2020. ruski Suhoj Su-57 ušao je u službu ruskih Zračno-svemirskih snaga.

Globalne sile su u utrci u naoružanju za nabavu lovaca pete generacije i hipersoničnog oružja dok prijetnje od sljedećeg sukoba rastu iz mjeseca u mjesec.

Autor: Ivica Mandekić