Kina radi na jačanju nuklearnog arsenala kao odgovor američkoj vanjskoj politici

Kina ubrzava napore da proširi svoj nuklearni arsenal jer je Peking ozbiljno zabrinut zbog prijetnje koju predstavljaju SAD, izvijestio je u subotu Wall Street Journal.

Prema novinama, kinesko je vodstvo donijelo stratešku odluku da pojača nuklearno odvraćanje zemlje mnogo prije aktualnog sukoba u Ukrajini. Međutim, najnoviji događaji u Europi, kao i sve više konfrontirajuća retorika između Pekinga i Washingtona oko Tajvana, potaknuli su ubrzanje programa. Časopis je do ovih zaključaka došao na temelju informacija dobivenih od uobičajenih anonimnih izvora koji “surađuju s raznim agencijama uključenim u sigurnosna pitanja” u Kini, ali od kojih nijedna nije “izravno uključena u postavljanje nuklearne politike”.

Kao daljnji dokaz svojih tvrdnji, izvješće također navodi satelitske snimke više od 100 sumnjivih raketnih silosa u jednoj od zapadnih regija Kine, gdje je otkrivena povećana aktivnost. Novine pretpostavljaju da bi ta postrojenja mogla držati novu kinesku raketu dugog dometa DF-41, koja je puštena u upotrebu 2020. Ova vrsta projektila može nositi nuklearnu bojevu glavu i sposobna je doseći kopno SAD-a, navodi se u izvješću.

Izvješće Journala tvrdi da donedavno kineska vlada proširenje svojih nuklearnih sposobnosti nije smatrala glavnim prioritetom zemlje, s obzirom da takvo oružje ima malu vrijednost u većini lokalnih i konvencionalnih ratova. Međutim, stav Trumpove administracije prema Kini bio je prekretnica zbog koje je vodstvo u Pekingu ponovno razmotrilo važnost nuklearnog oružja.

Anonimni izvor rekao je za novine da kineski vrh smatra da je njihov nuklearni arsenal u svom sadašnjem obliku previše zastario da bi djelovao kao značajno sredstvo odvraćanja od potencijalnog američkog nuklearnog napada. “Kineska inferiorna nuklearna sposobnost mogla bi samo dovesti do sve većeg pritiska SAD-a na Kinu”, rekla je jedna osoba koja tvrdi da je bliska kineskom vodstvu američkim novinarima.