Sirija će dobiti “naprednu komunikacijsku opremu” od kineske vlade, što je najavljeno i potvrđeno tijekom prethodne srpanjske ceremonije veleposlanstva u Damasku. Službeno priopćenje opisuje pomoć kao “poboljšanje infrastrukture lokalne mreže, posebno u onim područjima koja su teško pogođena tijekom sirijske krize od 2011.” Ovo dolazi nakon što je Kina dugo razgovarala sa sirijskom vladom o općim naporima za poslijeratnu obnovu i mogućnostima ulaganja.

Izraelski dužnosnici zabrinuti su da je nakon godina izvještavanja o tihoj kineskoj vojnoj savjetodavnoj i tehničkoj potpori danoj Assadu i sirijskoj vojsci, Peking spreman povećati potencijalnu vojnu pomoć. Prema izraelskim izvorima citiranim u Breaking Defense, “ovo bi mogao biti samo vrh ledenog brijega kineske pomoći naporima Sirije da obnovi svoje oružane snage.”

Izrael je dugo pokušavao tijekom više od deset godina dugog rata u Siriji ozbiljno degradirati vojne sposobnosti Sirijske Arapske Republike – smatrajući to dugoročnom prijetnjom izraelskoj sigurnosti – s obzirom da je Damask također blizak saveznik Teherana.

Više iz nedavnog izvješća Breaking Defense:

“Imamo naznake da su kineski stručnjaci posljednjih mjeseci posjetili neka sirijska vojna postrojenja koja su bila teško oštećena tijekom građanskog rata”, rekao je jedan izvor. “Vjerujemo da će mnoge objekte sirijske vojske obnoviti Kinezi, koji imaju sposobnost dovođenja tisuća radnika da završe posao u najkraćem vremenu.”

Ove neimenovane izvore izraelske obrane podržao je u svojoj procjeni bivši šef Mossada:

“Svaka vrsta odnosa između svjetske sile poput Kine i zemlje koja je jedan od izraelskih neprijatelja je zabrinjavajuća”, rekao je Danny Yatom, bivši šef izraelske obavještajne agencije Mossad. “Kinezi će bez ikakve sumnje izvoditi velike programe u Siriji, a Izrael bi se trebao pobrinuti da ta činjenica neće ograničiti njegovu slobodu djelovanja u Siriji. Izrael neće riskirati da greškom pogodi Kineze koji će raditi u Siriji kao dio radova na rekonstrukciji.”

Autor: Ivica Mandekić