Do 2025. godine Kina namjerava proširiti svoj program kontrole vremenskih prilika uz pomoć kojeg bi ta zemlja bila u stanju polovicu svoje površine pokriti umjetno izazvanim padalinama koje se aktiviraju po potrebi.

Veličina teritorija koji bi trebao biti prekriven ovim programom iznosi 5,5 milijuna kvadratnih kilometara, dok bi dodatan program regulacije i kontrole oblaka koji stvaraju tuču trebao pokrivati teritorij veličine 580.000 kvadratnih kilometara.

Posljednji u nizu projekata kontrole vremenskih prilika u Kini je proveden nedavno, kad je 16 raketa za „pojačavanje kiše“ lansirano oko 400 kilometara južno od Pekinga. Operacija je izvedena uspješno, a za rezultat je imala to da je narednih 24 sata na tom području padala kiša koja je smanjila sušu i smanjila rizik od šumskih požara.

No, ovakve aktivnosti i njihova sve učestalija primjena, izazvale su zabrinutost među drugim zemljama, strahujući da bi Kina tu tehnologiju manipuliranja vremenskim uvjetima mogla iskoristiti u vojno-političke svrhe.

Ostale azijske zemlje zabrinute su da bi kineski program mogao negativno utjecati na padaline i samim time izvor vode na njihovom teritoriju, dok zapadne velesile strahuju od potencijalne vojne primjene takve tehnologije i njen utjecaj na globalne klimatske uvjete.