Kineske vlasti dosad su davale političku podršku sirijskim vlastima u njihovoj borbi protiv terorističkih i pobunjeničkih skupina. Od njih se također očekuju i velika ulaganja tijekom poslijeratne obnove Sirije. Međutim, iz Pekinga su stigle novosti po kojima Kina želi pružiti i vojnu podršku Siriji.

Kineski ambasador u Siriji Qi Qianjin sugerirao je da bi kineske vlasti mogle poslati dio vojnih snaga kako bi pomogle sirijskoj vojsci u napadu na Idlib, ali i drugim anti-terorističkim akcijama u zemlji, prenosi Sputnik.

Prema Qianjinovim tvrdnjama, kineske vlasti motre događanja u Siriji, dok bi kineska vojska „rado sudjelovala na neki od načina uz bok sirijskoj vojsci koja će se boriti protiv terorista u Idlibu i bilo kojem drugom dijelu Sirije.

Sirijske vlasti pozdravile su prijedlog o kineskoj vojnoj pomoći.

Prijedlozi i mogućnosti ovakve zajedničke akcije još pod razmatranjem kineskih vlasti, za što je potrebna i politička odluka. Ipak, pomalo je iznenađujuće da bi Kina sudjelovala u ovakvom sukobu, posebice zato što se rat već postupno bliži kraju.

Međutim, Peking bi mogao poput Irana sirijskoj vojsci pomoći s dijelom svojih specijalnih snaga i vojnim savjetnicima, kako bi se sirijskoj vojsci pomoglo u čišćenju terorističkih gnijezda.

Kineske vlasti posebno zanima etnička skupina islamskih ekstremista poznatija pod imenom Ujguri, a čiji članovi su upravo iz Kine u vrijeme najžešćih sukoba odselili upravo u Idlib. Razlog želje za sudjelovanjem u čišćenju ove provincije leži u činjenici da Kinezi žele spriječiti njihov povratak u zamlju.