„Kinder“ tumori? Njemački kontrolori hrane pronašli „moguće kancerogene“ u poznatim čokoladicama

Untitled-1
Izvor: Wikipedia

Foodwatch je kao problematične proizvode istaknuo Ferrerov Kinder Riegel, Lindtove Fioretto Nougat Minis i Rübezahlov Sun Rice Classic Schokohappen, te zatražio u ponedjeljak da se povuku iz prodaje, nakon što su testiranja pronašla „moguće kancerogene“ supstance u njima.

Ovi slatkiši u sebi sadrže „takozvana aromatska mineralna ulja (MOAH),“ navodi Foodwatch, ali proizvođači navodno nisu voljni povući proizvode s polica.

Proizvođač je kriv zbog velikog nemara. Umjesto da pokušaju ukloniti opasne slatkiše s polica i upozoriti kupce, oni navode kako je sve po zakonu,“ navodi John Hegg iz Foodwatch-a.

Foodwatch je proveo testiranja više od 20 različitih vrsta čipsa, čokolada i grickalica te pronašao u nekima od njih zasićena mineralna ulja (MOSH), koja se mogu „taložiti u ljudskom tijelu i prouzročiti dugotrajnu štetu organa,“ pri čemu su posebno velikom riziku izložena djeca.

Ne postoji prihvatljiva razina mineralnih ulja u hrani za konzumaciju,“ rekao je Hegg, citirajući Europsku agenciju za sigurnost hrane (EFSA), koja navodi kako se MOAH smatra „vjerojatno kancerogenim i mutagenim.

Ne možete ih vidjeti, ne možete ih okusiti, ali oni su tamo,“ upozorio je Hegg. „Ne preporučujemo kupovinu ovih proizvoda je su razine jednostavno neprihvatljive za konzumaciju.

Kinder Riegel, jedna od omiljenih čokolada u Hrvatskoj, ali i jedna od „najprodavanijih u Njemačkoj,“ imala je najgore udjele MOSH-a i MOAH-a.

Kemikalije se na hranu najčešće prenose preko reciklirane ambalaže koja je prethodno ispisana tintom koja može sadržavati spomenuta ulja.

Foodwatch poziva na strogo ograničavanje zasićenih mineralnih ulja (MOSH) u hrani i nultu toleranciju za aromatska mineralna ulja (MOAH).

Zasada nema informacija o tome kakvo je stanje po ovom pitanju u Hrvatskoj.

Izvor: RT / Foodwatch / Tribun