Kineska svemirska sonda Chang’e 4 odaslala je nakon prizemljenja prvu snimku tamne strane Mjeseca natrag na Zemlju. Ovo je prvi put da je letjelica uspješno prizemljena na tamnu stranu Mjeseca.

Čitava misija je dodatno otežana zbog činjenice da odabrana pozicija slijetanja i konfiguracija terena blokiraju izravnu komunikaciju sa Zemljom putem radio signala. Kako bi riješili taj problem, Kinezi su u svibnju 2018. godine lansirali satelit koji imaju zadaću preusmjeravanja signala.

Na pristigloj fotografiji vidi se pustinjska površina Mjeseca s kraterom, a u daljini se vidi brdoviti teren.

Sonda nije tamo samo da bi snimala fotografije, Chang’e 4 će obaviti nekoliko eksperimenata na Mjesecu, uključujući testiranje mogućnosti rasta biljaka u okruženju slabe gravitacije, istraživanje polova u potrazi za vodom i drugim resursima, te promatranje interakcije solarnih vjetrova i površine Mjeseca.

Iako je Chang’e 4 prva sonda koja se spustila na tamnu stranu Mjeseca, sovjetska svemirska sonda Luna 3 bila je prva koja je 1959. godine snimila ukupno 18 fotografija tamne strane Mjeseca, pokrivši time trećinu površine koja se ne vidi sa planeta Zemlje. Tamna strana Mjeseca ne znači da na njoj nema svijetla, već da je ona uvijek okrenuta suprotno od Zemlje, te nije vidljiva sa Zemlje.