Kineska tvrtka koja provodi ispitivanje cjepiva protiv korona virusa u potrazi je za stranim pokusnim kunićima koji bi ubrzali njihov rad.

AFP prenosi kako je Sinovac Biotech, koji provodi jedno od četiri klinička ispitivanja koja je odobrila Komunistička partija Kine, postigla je navodno veliki napredak u svojim eksperimentalnim istraživanjima i obećavajuće rezultate vršeći pokuse na majmunima.

Tvrtka sada traži dobrovoljce iz drugih zemalja, jer tvrdi da jednostavno nema domaćih dobrovoljaca, što jasno sugerira kakav navodni uspjeh ima Kina u borbi protiv pandemije koja se prvi put pojavila u kineskom gradu Wuhan krajem prošle godine.

Više od 100 laboratorija širom svijeta radi na stvaranju cjepiva, ali samo je sedam – uključujući Sinovac – u fazi kliničkih ispitivanja.

Sinovac je objavio rezultate koji pokazuju kako je njihovo cjepivo „u velikoj mjeri zaštitilo“ makake od infekcije tijekom pokusa na životinjama, ali globalna znanstvena zajednica tek treba izvršiti provjeru rezultata.

Tvrtka je provela rana eksperimentalna ispitivanja na ljudima, davajući serum 144-ero dobrovoljaca u travnju na istoku provincije Jiangsu, ali sada nastoji proširiti opseg svog rada.

Sinovac, koji ima oko 1000 zaposlenika, nada se da će rezultati sigurnosti proizvoda biti vidljivi do kraja lipnja nakon prve dvije faze kliničkih ispitivanja.

Tvrtka će tada prijeći na treću fazu ispitivanja koja će odrediti je li cjepivo djelotvorno među nosiocima virusa, a tu dolaze i strani volonteri.

Trenutno razgovaramo s nekoliko zemalja Europe i Azije“, rekla je Meng Weining, direktorica Sinovca za međunarodna pitanja.

Tipično bi za treću fazu bilo potrebno nekoliko tisuća ljudi, ali „nije lako dobiti ove brojke u bilo kojoj zemlji“, rekla je Meng za AFP.

Čak i s uspjehom u sljedećim fazama, Sinovac ne bi mogao proizvesti dovoljno cjepiva za liječenje čitavog svjetskog stanovništva.

Međutim, Meng je rekla da je tvrtka spremna surađivati sa stranim partnerima koji već kupuju ostala cjepiva protiv gripe i hepatitisa.

Sinovac, osnovan 2001. godine, prethodno je razvio cjepiva protiv hepatitisa A, hepatitisa B, gripe H1N1 i stekao odobrenje za prodaju u Kini, prenosi Reuters.

Dvije kineske tvrtke, Institut za biološke proizvode Wuhan, podružnica Kineske državne farmaceutske grupe (China National Pharmaceutical Group) i biotehničke tvrtke CanSino Bio s kongresa u Hong Kongu, također su dobile odobrenje za započinjanje kliničkih ispitivanja cjepiva protiv korona virusna.